Büyük Ayrılık, Alıntı
Maalesef acı hakikat bu... Yani 'gâvur İzmir' sözün gelişi bir teşbihten ibaret değil artık. Biz bu vilayetin bırakın sahibi olmayı, bekçisi bile değiliz!"
Sayfa 334 - Doğan KitapKitabı okuyor
Gavur değil de güzel olan,laik kalan,Atatürk kokan şehrin ismidir İzmir.
Reklam
Lakin mağlubiyetin ne demek olduğunu anlamak için İzmir'i on dakika görmek lazımdı. Limanda yetmiş iki buçuk milletin gemisi vardı. Şehir adeta Yunan bayraklarıyla tepeden tırnağa giyinmişti. Eskiden de gavur İzmir'i denirdi ama, şimdi asıl gavur İzmir'i olup çıkmış...
Ketebe YayınlarıKitabı okudu
344 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
33 günde okudu
Yunanlıların arasında bir Türk Askeri
Herkesin kesinlikle okuması gereken bir eser. Hele ki Her Türk askerinin okuması gereken bir kitap. Hiç bir istihbaratçı'nın yapamayacağını yapmış. Rumların, Yunanlıların çok sert işkencelerine maruz kalmış. En son Balkan harbinde Yunanlıların eline esir düşünce Askerlikten çıkmış. Atina'da esaret altında kalmış. Sevr antlaşmasın dan sonra İzmir'e dönmüş. İzmir'de işgal başladığında, Mustafa Kemal Atatürk'ün Yunanlıların arasına sızıp istihbarat alanında kullanma teklifine hemen "Evet" cevabını vermiş. İzmir'de Türk ocaklı olan Süleyman Ferit Eczabaşı'nı kullanarak Türk halkını Yunanlılara karşı direniş mücadelesini herkesten gizlice yönetmiş. Aynı zamanda Efeler gurubunu da başka bir kimlikle teşkilatlandırıp Yunanlılara karşı direniş mücadelesini sürdürmüştü. Yunanlıların arasına girince İzmirli Türk halkı ona "Gâvur Mümin" lakabını takmış. Kütahya, Eskişehir savunmasına kadar giden bu mücadelenin sonunda İzmir'in Yunanlılar tarafından işgalinin süresini uzatmıştı. Bir Türk askeri İzmir'in işgalini tek başına durdurtmuştu. Attila İlhan'ın büyük araştırmaları ile ortaya çıkardığı ve Yaşar Aksoy'un yazdığı bu eseri herkese şiddetle tavsiye ediyorum.
Gavur Mümin
Gavur Mümin
Yaşar Aksoy
Yaşar Aksoy
Gavur Mümin
Gavur MüminYaşar Aksoy · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202044 okunma
Gavur Mümin
İzmir halkı ona diş biliyordu. Yunan tarafına geçtiği için gavur lakabı takılmıştı. Halbuki canını ortaya koymuş bir yurtseverdi. Mustafa Kemal'in çekirdek kadrosundaki istihbarat elemanıydı. Vatan haini yaftasını göze almıştı. Yunan tarafına çalışıyormuş gibi görünüp Yunan karargahından hayatı bilgiler sızdırıyor, şifreli telgraflarla Ankara'ya aktarıyordu. Mustafa Kemal'den başka Mümin'in gerçek kimliğinden haberdar olan kişi sayısı bir elin parmakları kadar azdı.
Sayfa 267Kitabı okudu
304 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 saatte okudu
Türkiye'de Şeriatın Kısa Tarihi.
Din, kedinin pisliğini örttüğü toprak olmamalıdır. ☆ "Hakiki bir müslüman, samimi bir mümin hiç bir zaman anarşiye ve bozgunculuğa taraftar olmaz. Dinin şiddetle menettiği şey, fitne ve anarşidir. Çünkü anarşi hiçbir hak tanımaz. İnsanlık seciyelerini ve medeniyet eserlerini canavar hayvanlar seciyesine çevirir." Said-i
Türkiye'de Şeriatın Kısa Tarihi 1
Türkiye'de Şeriatın Kısa Tarihi 1Halil Nebiler · Toplumsal Dönüşüm Yayınları · 201012 okunma
Reklam
Salih Bozok...
Saat 9'u 25 geç... Matem halindeki Dolmabahçe Sarayı tek el silah sesiyle irkildi. Sedef kabzalı Smith Wesson'ın namlusundan çıkan mermi, adeta çığlık gibi koridorları dolaştı. Koştular hemen alt kata ... Kanlar içinde yerde yatıyordu. Kalbine dayamış, tetiğe basmıştı. Salih Bozok... Mustafa Kemal' in yaveriydi.
Sayfa 449 - Kırmızı Kedi Yayınevi, 2016Kitabı okudu
"Gâvur Izmir" nitelemesinin bir gurur kaynağı ve ayrıcalık göstergesi olarak özümsenmesi arasında bir çelişki varmış gibi gözükebilir. Lakin "gâvurluğa" biçilen güncel içeriğin "yabancılığa" değil "seküler" yaşam biçimine denk düştüğü düşünüldüğünde bu sahiplenmenin bugünkü asıl anlamı açığa çıkar.
Gavur Mahallesi Sergisi /Ahmet Güneştekin
Dünyanın sayılı sanatçılarından olan Ahmet Güneştekin 'in İzmir fuarında açtığı sergi rekor kırarak,bir buçuk milyondan fazla kişi ziyaret etmiştir. Bir çok önemli ses getiren sergileri vardır.Ama en önemli iki sergisinden biri "Gavur Mahallesi"(gittiğim 😇)ve diğerinin de hafıza odası olduğunu düşünüyorum. “Gavur Mahallesi”, bir bavula sığdırılmış hayatların hikayesini anlatıyor. Ahmet Güneştekin, sergide mübadele ve sonrasındaki tüm kitlesel yerinden edilmelerde olduğu gibi ayrıştırıcı uygulamaların uluslararası mülteci ve göçmen dalgalarıyla daha görünür hale geldiğini anlatıyor.(NTV) Beni gezerken en çok etkileyen şeylerden biri kedi sesi olmuştu.Sesin nereden geldiğini anladığımda (ses bavulların içinden geliyordu.)ve hikayesini öğrendiğim de çok şaşırmıştım. Cumartesi anneleri,(faili meçhul cinayetlerin olduğu dönem) Annelerin yemenileri , Bavullarla dolu gemi, Lastik ayakkabı dağı, Daha bir çokları çok etkilendiğim bir sergi olmuştu.
Kentler, kendileriyle ne zaman tanışırsanız, güzelliklerini ve içtenliklerini o zamandan başlayarak sergileyip size verirler.
Sayfa 104Kitabı okudu
Reklam
Yoksa şu gâvur İzmir'de kendine surlarla hendeklerle çevrili bir kale mi yapmaktasın! – Aman bunu yapma sakın – benim ne ordum var, ne topum tüfeğim...
Sayfa 180 - Reha
Atatürk'ten daha yüce biri varmıydı da biz hayır ille de Atatürk dedik ! Atatürk'ten alâ bu vatanın kurtarılabileceğine inanan biri varmıydı da biz illa yok bizi Atatürk kurtarsın dedik? Ne o, ne bu, hiçbiri, Atatürk kadar bu davaya inanan, Atatürk kadar lideri olmadı, olmayacak da, belki de gelmeyecek de.Onun derdi milletinin refahı, mutluluğuydu, herseyden önce de bağımsızlığıydı.Tek bir yurtdışı seferi yapmamış bu adam, en kralı bu adamın ayağına gelmiş ötesi yok bilmem anlatabiliyor muyum? Dünyanın saygı duyduğu bu adama bizim de vefa borcumuz var bunu bilesiniz, bunu da en iyi şekil bu vatana sahip çıkarak ödeyebiliriz.Bizlere armağan ettiği cumhuriyeti ona en layık şekilde kutlamak, korumak ve kollamak ona karşı ödevimiz.Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti🇹🇷 Gavur İzmir'den Atatürk'ün tüm yurttaşlarına selamlar...
150 syf.
·
Puan vermedi
Orhan Kemal Türk edebiyatında “kadın” karakterini ön planda tutmuş yazarlardan birisidir. Yine bir kadın karakteri başrolde tuttuğu Cemile kitabı 1930’lu yıllarda Adana’da geçmektedir. Romanımızı analiz etmeden önce kısa bir roman özeti geçmekte yarar vardır. Roman, Çukurova’da bir fabrika ve işçilerinin arasında geçen bazı olay örgülerini bizlere
Cemile
CemileOrhan Kemal · Everest Yayınları · 20173,839 okunma
Mustafa Kemal 1924'te, "Ahmak düşman buraya gelmeseydi, belki bütün memleket gaflette puyan kalırdı," diyecekti. (Eğer düşman aptallık ederek buraya gelmeseydi, bütün ülke hiç dikkat etmeden uyumayı sürdürecekti.) lzmir halkına yaptığı aynı konuşmada Mustafa Kemal, 1905 yılında Suriye'ye giderken ilk kez buraya yaptığı kısa ziyareti anımsadı, "O zaman bu güzel rıhtımı baştan başa bize hasmı olan yabancı bir ırkın mensuplarıyle memlu görmüştüm. O zaman hükmetmiştim ki; İzmir, hakiki, asil ve necip Türk İzmirlilerden gitmişti. Fakat ne yapayım ki, o tarihte bu hakikati ifşaya imkan yoktu." Türklerin tanımıyla zengin Hıristiyan mahalleleri olan 'Gavur İzmir'i yok edecek etnik savaşı Mustafa Kemal'in önceden tahmin edip etmediği bilinmiyor, ama patlak verdiği zaman savaşa hazır olduğu bilinen bir gerçektir.
Sayfa 262Kitabı okudu
197 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.