Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

238 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
İlk defa İhsan Oktay Anar okudum ve yazarın üslubunu ve kitabın kurgunu beğendim.Daha ilk sayfalarda yazarın ustalığı belli oluyordu. KİTAP HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM: 1.Herşeyden önce bu kitap tarihi bir roman değil,bana göre fantastik bir roman.Bu konuda itirazlar gelebilir ama dikkatle okunursa yazarın kendisi diyor romanında,bu bir düştü,sen benim düşümdesin,sen ben zihnimin ürünüsün...gibi ifadelerle yazdığı eserin tamamen fantastik bir kurgu olduğuna işaret ediyor.Rüyalara gönderme de cabası. 2.Ülkemizde düşle gerçeğin iç içe geçtiği nitelikli bir esere pek rastlamadım,Tanpınar'ın ustaca yazdığı
Hikayeler
Hikayeler
dışında.Bu konuda yazar çok başarılı,kitabı okurken bir yandan hep düşündüm olayları nereye bağlayacak diye.Olayların bağlanma şekli kusursuza yakındı.Birbirinden farklı karakterleri kitabın bütünlüğünü içinde eritme liyakatla yapılmış.Ülkemizde buna benzer fantastik bir eser eksikliğini gideren yazara teşekkür ediyorum ülkemiz adına. 3.Kitabın içeriği çok zengin,atmosferi harika.Renkli kişiliklere renkli mekanlara yer vermesi birbirinden farklı karaktelere yer vermesi çok güzel. 4 BU KISIM SPOİLER İÇERİR !.
Sofie'nin Dünyası
Sofie'nin Dünyası
kitabını örnek alması ve ana kurguyu onun üstüne kurması zayıflık.Yazarın,yazdığı eserin içine dahil olup UZUN İHSAN EFENDİ vasıtası kendi zihninde yazdığı karakterlerle sohbet etmesi (BÜNYAMİN) eseri güçlü kılmış ama taklit olması,özgün olmaması kötü olmuş.Bu konuşma
Sofie'nin Dünyası
Sofie'nin Dünyası
kitabında da ona çok benzer şekilde vardı.Yazarın kurguyu yazarken bu esere aşırı bağlı kalması onun özgünlüğünü zedeleyen bir tutum. 5.Karakterlerin psikolojilerine neredeyse hiç yer vermemesini edebiyat açısından eksiklik olarak gördüm. 6.Kitap çok akıcı şekilde yazılmış,herkesin okuyup anlayabileceği kadar basit yazılmış.Yazarın her seviyede okuyucunun anlayabileceği kadar yazması yani herkese hitap eden bir eser miras bırakması takdire şayan. 7.Yazarın dili çok hafif,kitabın anlaşılması da okunması da hiç zor değil.Ayrıca bazı okuyucuların dediği gibi kitaptaki sözlükler hiç de zor değil kelimeler bilinmese bile cümleninin anlamından rahatlıkla anlaşılır çoğu,bu konuda hiç zorlanmadım.Şahsen bana eski kelimeler ile yazılmış A.HAMDİ TANPINAR eserlerinden kullanılan kelimeleri anlamak bana çok daha zor gelmişti. 8.Kitap bence felsefe anlamında çok parlak değil,düş içinde düş,yazarın zihninde kendi yazdıklarına gönderme,rüyalar ve varoluş sorgulaması güzel.Ama yeterli mi pek değil bana göre.Yazar alt metinlerle vermek istediği mesajları destekliyor ama yine de düşünce anlamında biraz eksik kalmış.Şimdi bu yazdığıma itiraz edeceklere şimdiden cevabım;DAVA,ŞATO,DÖNÜŞÜM başlı başına varoluş sorgulaması yapan KAFKA'nın en değerli kitaplarıdır,sadece KAFKA'NIN mı ? Hayır.Dünya edebiyatında en iyiler arasında gösterilir bu benzersiz eserler. 9.Türkiye'nin bana göre en iyi yazarları (okuduğum yazarlar arasında) Oğuz ATAY ve A.Hamdi TANPINAR eserleridir.Bu yazarların yazdıkları eserlerinde sadece kurgu yönünden,karakter psikolojilierini de yani karakterleri de aynen gerçek hayattaki gibi bütün duygusal ve mantıki benliklerine inen yazarlardır.Bu sitede bazı kişiler Oğuz ATAY eserleri ile kıyaslamaya kalkmış onlara hiç katılmıyorum.TEHLİKELİ OYUNLAR kitabı da TUTUNAMAYANLAR'DA edebiyatımızda zirve yapmış kitaplardır Ayrıca TANPINAR'IN benzersiz eseri SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ dahil.Kurgu yönünden de edebiyat zenginliği anlamında da bu kitapla pek bir alakası yok o üç kitabı ancak dünya edebiyatın zirve kitaplarından biri KAFKA'NIN şaheseri DAVA gibi kitaplarla kıyaslayabilirsin. 10.Ülkemizde yazılan şu an için benzersiz eseri herkese tavsiye edebilirim,Sağlam,güzel ve nitelikli bir eser.Ama bu kurgudan bu büyülü dünyadan çok daha üstün bir eser yazılabilirdi.Ama yazara çok güveniyorum çok çok daha iyisini yazabilir ilerde belki Türk Edebiyatında zirve yapan eserler arasında yer alır yazarın ilerde yazacağı kitap,bir SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ gibi ya da TUTUNAMAYANLAR gibi...
Puslu Kıtalar Atlası
Puslu Kıtalar Atlasıİhsan Oktay Anar · İletişim Yayınları · 202048,1bin okunma
··
1 artı 1'leme
·
24,6bin görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
Anıl okurunun profil resmi
Kağan Hocam yine ben. :) Yaklaşık iki buçuk yıl sonra incelemeni tekrardan okudum. İlk okuduğumda aşağıda yazan yorumumdan incelemeni çok beğendiğim çıkarımına varıyorum fakat o zaman kitabı okumamış ama senin değerlendirmeni ziyadesiyle beğendiğim aşikar. Şimdi ise incelemenin çoğu yerine ne yazık ki katılmadığımı ifade etmek istiyorum. Her bir maddeye ayrı ayrı cevap yazmak niyetinde de değilim. Yalnızca birkaç düşüncemi belirtmek istiyorum müsaadenle. Kitabın; Tutunamayanlar, Saatleri Ayarlama Enstitüsü hatta Dava, Şato, Dönüşüm gibi kitaplarla kıyaslanacak kulvarda olmadığını düşünüyorum. Yazar kitabı yanılmıyorsam Yüksek Lisans Tezi yazarken ortaya çıkarıyor. Oldukça genç bir yaşta yani. Hoş her kitapta derinlik aramak, metaforlarla boğuşmak ya da derinlere dalarak farklı anlamlar çıkarmak veya çıkarmaya çalışmak bana çok doğru gelmiyor. Kimi kitapları yalnızca okuruz ve güleriz. Eğlence edebiyatın en temel taşlarındandır bana kalırsa. Eğlencenin yanı sıra anlatım da edebiyatın bir başka güzelliğidir. Çoğu zaman su gibi okuyup eğlendiğimiz kitapları baş tacı etmiyor muyuz? Tabi ki bir Don Kişot olmaz bu kitap, hem güldürecek, hem öğretecek hem de anlatımıyla mest edecek. Post modern anlatının özelliklerini her iki kitapta yansıtıyor bu bağlamda bakıldığında ve keyif verici kitaplar olması ikisini de değerli kılar ama kıyaslama gereksinimi de doğurmaması gerekir. Aynı kulvarda olup kıyaslama yapacağımız ve eleştireceğimiz kitaplar da muhakkak olacaktır. Kaldı ki Sofie'nın Dünyası kitabı ile bu eleştiri de zaten bulunmuşsun Kağan Hocam ama diğer kitaplarla kıyaslamak bana pek doğru gelmedi incelemeyi okuyanı da yanıltabilir düşüncesindeyim. Her neyse çok fazla uzattım farkındayım ama umarım endişemi yansıtabilmişimdir. Keyifli okumalar diliyorum :)
Kağan Kalava okurunun profil resmi
Merhaba Anıl hocam,ilginiz için teşekkür ederim. Öncelikle sofie'nin dünyası kitabına atıfta bulunsam da o kitabı pek beğenmemiştim puanım 6/10 idi,yani bu esere 9/10 verdiğime göre...Sofie'nin dünyası maalesef çok yüzeysel bir eser.Lise çağında okunabilir üniversite öğrencilerine göre basit bir kitap :-) İkinci olarak ise kıyaslama yapmak dediğiniz gibi belki de pek hoş durum değil yalnız inanın ki kıyaslamayı o yazarı çok değerli bulduğum için yaptım.İhsan Oktay ANAR'A uslubuna o kadar bayıldım ki büyük eserlerle kıyaslama gereği duydum. ileride İhsan Oktay ANAR,zamanla Oğuz ATAY'I geçebilir,hatta yukarıda yazdığım dünya klasiklerini bile geçebilecek seviyede çok daha yetkin bir eser yazabileceğine inancım sağlam. Diğer bir nokta maalesef bu eserden sonra yazarın sadece SUSKUNLAR kitabını okuyabildim.SUSKUNLAR uslup olarak bu kitaba benzer ama daha derli toplu yazılmış daha olgun bir eser gibi geldi bana .Yazarın diğer kitaplarını da okuyacağım zamanla. Son olarak ise güncel yazarlardan en çok sevdiğim yazarlardan biri İHSAN OKTAY ANAR, diğeri ise HASAN ALİ TOPTAŞ. Bu iki değerli yazarın Oğuz Atay,Ahmet Hamdi Tanpınar,Sabahattin Ali,Yaşar Kemal,Kemal Tahir,Orhan Pamuk...gibi yazarlarla kıyaslanacak kadar iyi bence,hatta hepsinden bile iyi olabilirler zamanla. NOT: Kıyaslama huyumdan vazgeçemiyorum,benim bu kusurumu affedin :-)
Anıl okurunun profil resmi
Kağan Hocam inceleme nedir? Nasıl yapılır? Sorularının cevabı zannediyorum ki bu yazımınızda gizli. Türk edebiyatı ile dünya edebiyatı yazarları ile kıyaslanmış, okunan kitap ile ilintili ornek kitaplar verilmiş ve kitap tavsiyelerinde bulunulmuş bir inceleme. Tüm bunların dışında Hikayeler kitabını oldukça merak ediyorum. Elinize sağlık.
Kağan Kalava okurunun profil resmi
Teşekkür ederim,profesyonel bir inceleme yazma niyetinde değilim zaten yapamam ki çünkü işin ehli değilim,sadece içimden ne geldiyse en iyisini yazmaya çalışırım. A.HAMDİ TANPINAR hayran olduğum yazarlardan biridir.Çoğu kitabını okudum RÜYALARI ve RÜYALARIN YAŞAMIMIZA ETKİSİNİ en iyi işleyen RÜYALAR motifini eserlerinde en çok kullanan yazarımızdır. HİKAYELER ise 1940'lı yıllarda yayınlanmış,Hikayeler'i okurken çok heyecanlandım.Ruhun bedeni terk edişi,rüyalar ile gerçeğin iç içe girmesi,gerçekliğin sorgulanması,varoluş sorgulanması....astral seyahat(parapsikoloji alanı),metafizik,tasavvuf,inançlar,rüyalar...bunların hepsini 1940'lı yıllarda yazılmış bir kitapta bulmak beni çok heyecanlandırdı ve bunları başarı ile hikayeler içinde sindirmek...ben çok sevdim Hikayeler'i.Bu konulara ilginiz varsa mutlaka okuyun derim.
2 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Kağan Kalava okurunun profil resmi
Evet Anıl hocam 9/10 vermiştim ilk okuduğumda zaten çok beğenmiştim.Söylemek istediğim şeyi ise tam olarak anlatmışsınız büyük eserlerle karşılaştırma yapacak kadar iyi bulmuştum eseri sizin dediğiniz gibi :-)
Nomad okurunun profil resmi
Aslında okunması kolay kısmına pek katılamayacağım. Ben başlangıçta çok yarım bırakmak istedim kitabı. Başlangıcında ne anlatıyor bu adam diye düşündüm çünkü fazla insan ve yer ismi olması odaklanmayı zorlaştırıyor. Güzel bir eleştiri yazmışsınız :) kitabı bir çok insanın aksine sevmememe rağmen yazınızdan sonra göremediğim bazı önemli yönlerini farkettim, olay örgüsünün iyi yapılandırılmıştır olması gibi. Ama tabi en başta vazgeçmeden ileri sayfalara gidebilirsek fark edebileceğimiz bir durum bu.
Bu yorum görüntülenemiyor
Gökhan okurunun profil resmi
Kaleminize sağlık kitabı birçok açıdan incelemişsiniz. Fakat Uzun İhsan Efendi derken yazara mi gönderme yapmak istediniz yoksa sehven Hasan yerine İhsan mi yazdınız?
Kağan Kalava okurunun profil resmi
İncelemeyi uzun süre önce yapmıştım.Yanlis animsamiyorsam yazara gönderme yaptım.
Mayis okurunun profil resmi
Sizin yorumlarınızı da size yapılan yorumlarda beğendim. Paylaşım için teşekkürler
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.