Gönderi

OKE yorumladı.
GÜNÜN TARTIŞMA SORUSU :
İnsan doğası gereği çok eşli midir, tek eşli mi ?
·
182 görüntüleme
Bülent Kaya okurunun profil resmi
Çok alakası var. Yaradılış gereği tek eşlilik üzerine olsada, yaşantı, çevresel etkenler, yanlış eğitim vs birçok şey, kişinin ahlaki ayarlarını bozduğu için tek eşlilik keyfi ve nefsi hallere bürünüyor ve ne yazıkki çelişkiler doğuruyor. Sonuç anlamsız, nefsi ve ahlaki bakımdan noksan çok eşlilikler oluyor..
İremsu Demir okurunun profil resmi
Peki tam tersi olma ihtimali hocam ? Yani çevresel ve toplumsal etkenlerle yıllardır siyasi olarak da kullanışlı olması nedeniyle tekeşliliğe özendirilmis olamaz mıyız ?
2 sonraki yanıtı göster
Bülent Kaya okurunun profil resmi
Siyasi olarak nasıl kullanışlı olur pek anlayamadım ama söylediğiniz çürütmek adına 'eş'in kelime anlamını ve arkadaş kavramının kelime anlamını düşünürsek hangisinin tek hangisinin çok olması gerektiğini hiç düşünmeden söyleyebiliriz değil mi? Ne çevre ne de toplum ne de aklî melekelerimiz çok eşliliği desteklemez. Kalbinizi de, aklınızı da bunun mantıklı olduğuna dair ikna edemezsiniz.
İremsu Demir okurunun profil resmi
Siyasi olarak kullanışlı olmasını söyle özetleyebilirim : ailenin en küçük, üretim için gerekli birim olduğunu kabul edersek daha kolay kontrol edilebilir hala gelir aksi halde yasal ve yönetimsel kaos olabilirdi
Bülent Kaya okurunun profil resmi
Bu noktada toplumun temellerini ahlaki kurallar oluşturduğuna göre, en başta söylediğim, kişinin ahlakına bağlı olduğu gerçeği doğru oluyor demektir :)
İremsu Demir okurunun profil resmi
Hocam yanlış anlaşılmasın ama ahlak dediğiniz nedir o da zaten toplumun öğretilerden oluşmaz mı, kastettiğiniz kültürüne bağlıdır anlamında mı ? Eğer öyle ise zaten gerçek cevabı bulmak için önce dini, toplumsal ve siyasi yargılarımızdan sıyrılarak düşünmek gerekir. Bunlardan bağımsız olarak doğası nedir asıl merak ettigimiz.
Oktay İncesu okurunun profil resmi
Bunu ancak aile kavramı ile açıklayabiliriz.Aile,özel mülkiyetin güvence altına alındığı devletin en küçük yapı taşı, prototipidir.Aile içerisinde baba ne ise geniş ölçekte devlette odur.Aile kavramı ve tek eşlilik aynı zamanda bireylerin devlet tarafından kontrol edilebilmesinin,denetlenebilmesinin de yolunu açmaktadır. Tek eşliliğe gelince tarihsel ve evrimsel süreçlere baktığımızda bunun egemenlerin ahlak anlayışının aile aracılığıyla bireylere dayatan yapay ama asla doğal olmayan beşeri kanunlar olduğudur.Palatonun Devlet kitabında ortak babalık kavramı olması,birçok ilkel kabilede bu ortak babalık kavramının vücut bulması, günümüzde dahi modern toplumlardan izole bir sekilde yaşayan bu kabilelerde tek eşliligin olmaması bu kavramın modern toplumların bireylerin yaşamına ve özgürlüğüne taktığı prangalar olduğunu göstermektedir.
İremsu Demir okurunun profil resmi
Bu konunun sosyal ve siyasi ayağı için güzel açıklama olmuş hocam :)
Mert kılıç okurunun profil resmi
Doğası gereği çok eşlidir ama işin ahlâki boyutu çok eşli olmasına karşıdır.
Bülent Kaya okurunun profil resmi
Kişinin ahlakına bağlı.
İremsu Demir okurunun profil resmi
Ahlak ile ne alakası var hocam :) doğası nedir bunu yorumlayabilmek daha doğru olmaz mı ?
Bu yorum görüntülenemiyor
31 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.