2021 58. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2021 17:05
Karanlık bir Peter Pan macerası okuyacağız diyerek başladık Murat Ç ile Çocuk Hırsızı'na. Kitap Nisan'da yayınladığından beri okumayı çok istiyorduk. Hepimiz Peter Pan ve Var Olmayan Ülke'sini biliyoruz değil mi? O sihirli bahçede geçen zamanı, sonsuza dek çocuk kalma fikrini hangimiz düşünmedik ki kitabı okurken ya da masalı dinlerken? James Barrie'nin Peter Pan'i benim kısa zaman evvel yeniden okuduğum bir kitap oldu. (İş Bankası Modern Klasik No: 137) Bu kez ne masaldı ne de çocuk kitabı. Buz gibi gerçekti. Peter adadaki çocukları seçiyordu, büyük maceralara atılıyordu, şirin dişlerini gıcırdatarak Kaptan Kanca'nın kemerinden hançeri alıp onunla savaşıyordu! Düşmanlarının başına gelmeyen kalmıyor ama arkadaşları bu durumdan etkilenmiyordu. Aslında onlar da birer kayıp çocuktu! Annelerinin tuttuğu yasların hafiflediğini ve huzura kavuşup yaşadıklarını hayal ederken bir yandan da yanlarında olan Wendy'yi kaybetmemek için uğraşıyorlardı! Sonra Brom'un Peter'ı ile tanıştım. Aslında ikinci kez Peter Pan okurken ne düşündüysem Brom da onların aynısını düşünmüş dedim kendime. Yeryüzündeki tüm çocuklar gibi, oyun oynamayı seven bir karakter Peter. Altın gözlü, etrafındaki herkese bulaşan bir gülümsemeye sahip. Ancak onun çocuklara vadettiği yer Neverland değil Avalon! Avallach ve kızı Modron tarafından yöneltilen bir yer burası. Her zaman çocuk kalma fikrinin muhteşem büyüsü var burada. Peter da Nick ile ilk karşılaşmasında O'na bu karşı konulmaz teklifi yapıyor ve bizler başlıyoruz okumaya. Peter'ın Avalon'a getirdiği çocukların gizemi ile karşılaşıyoruz hikâye ilerledikçe. Hem Peter ve doğumu hakkında bilgi ediniyoruz hem de onun neden Çocuk Hırsızı olduğunu anlıyoruz. "Şeytanlar" adını verdiği kayıp çocukların sırrını Nick ile birlikte çözüyoruz. Kaptan'a ve askerlerine karşı verecekleri savaşa Şeytanlar ile hazırlanıyoruz! Her karakter, her isim mitolojik bir ögeden ilham almış. Galler mitolojisini öyle dikkatle incelemiş ki Brom, isimleri okurken araştırmamız için de bize hep bir detay bırakmış. Kral Arthur efsanesine hakim olanların aşina olabileceği terimlere yer vermiş. Bir masalın ne gibi dersler verebileceğini bence çok iyi anlamış ve masalla büyüyen ama masalın içindeki büyüyü gizemi anlamayan büyüklere de bu macerayı yaşatmaya karar vermiş. Hem çizmiş hem de yazmış Brom. Bence çok da şahane bir iş çıkmış ortaya. Okumamış olan herkese tavsiye ediyorum. Bu büyülü macera asla başladığı gibi bitmeyecek, emin olun!
Çocuk HırsızıBrom · İthaki Yayınları · 2021238 okunma
Bu incelemeden sonra okumak için baya sabırsızlanıyorum 🤤 ne güzel anlatım
fazi
Teşekkür ederim, pişman olmayacaksınız. Fikrinizi merakla bekliyor olacağım. 😊
Eğer bir öyküde tabancayı gösterirsen demişti önemli bir kişi o tabanca öykü bitmeden patlar. Brom bize Peter'ı gösteriyor, Pan'dan farklı olan Peter'ı ve Peter'da hakkını veriyor, patlıyor o tabanca hem de son barutuna kadar. Şu an 300'lerdeyim, az kaldı bitiyor ben de yazarım birşeyler, eline sağlık, güzel bir kitap seçtik, hem insanlığa dokunan hem de Pan'ın zıttı olan bir kitap. Ben az konuşayım, detaylar incelemede olacak. :)
fazi
Kesinlikle öyle, Peter okuduğum en iyi karanlık ama aslında bir amacı olan karakterlerden oldu Murat. Yazacaklarını merakla bekliyorum, hazırım. 🥳