Fransız Devrimi
2021 259. kitabı
Fransız Devrimi üzerine ileri okumaları bitirdim, notlarımı aldım. George Rude bu kitabı Fransız Devrimi'nin 200. yılı için yazmış. İletişim Yayınlarının tarih serilerinin en önemli özelliği objektif, detaylı, akıcı olması ve konuyu dağıtmaması. 《☆☆☆》 Fransız Devrimi neden diğer Avrupa ülkelerinde değil de Fransa'da gerçekleşti? Bunun sebebi Fransa'da zenginleşen, eğitim seviyesi artan bir burjuvazi yani orta sınıf vardı. Fransız köylüleri diğer Avrupa ülkelerindeki köylülere göre politik hakları daha iyiydi ve onlara göre daha az yoksullardı. Okuma yazma oranı daha yüksekti. Fakat üzerlerinde çok fazla vergi yükü vardı. Bu gelişmeler ışığında Fransa'da burjuvazi ve köylüler hâlâ hor görülüyor ve sosyal statüleri kabul edilmiyordu. 《☆☆☆》 Devrim ateşini yakan ilk kıvılcım 1778 yılında Fransa'nın Amerikan özgürlük mücadelesine katılmasıydı. İngiltere'ye zarar vermek için katınılan bu savaştan Fransa daha büyük zarar görerek çıktı. Maliye çöktü, ekonomi krize girdi. Yine bu süreçte hükümet krizleri yaşandı. Halkın iyimser umutları boşa çıktı. Radikal siyasi düşünceler Fransa'da hızla yayıldı. Ve devrimin fitili böylece ateşlenmiş oldu. 《☆☆☆》 Yani kısacası zenginleşen ve demokratik olarak siyasi hak talep eden burjuvazi ile eğitim seviyesi ve özgürlükleri artan Köylüler bir araya gelip devrimi gerçekleştirdi. Fakat devrim amacına ulaştığında Burjuvazi'lerin kurduğu meclis halkın devrimci enerjisini durdurmaya yönelik önlemler aldı. Sıkıyönetim ilan etti. İsyanları durdurmak ve zenginlerin menfaatlerini korumak için basına sansür uygulandı, ölüm cezaları verildi, 1793-1794 yılları arası bir terör dönemi yaşandı. Ve sonuçta devrim kendi evlatlarını giyotine göndererek Napoleon dönemine gidişin yolunu açtı. Evet bugün Türkiye'nin hâlâ bu devrimden öğreneceği çok şey var
Tarih
Fransız DevrimiGeorge Rudé · İletişim Yayınları · 2015113 okunma