Kaliteeee Kalite Markaaa Marka
Dün akşam şöyle bir iletiye denk geldim ''Kaliteli bir okurun, birçok belirtisi olabilir. Ama hepsinde olan ortak nokta/lardan biri, her gördüğü kitabı okumamasıdır.'' Aynen böyleydi ileti, iletinin ekran görüntüsü var bu arada fakat iletime dokunmasınlar diye (önceki kaldırıldı zira) paylaşmıyorum, bu fikrin sahibi de zaten aşağıdaki yorumu gönderisine yapınca önce yorumumu gizledi, cevap ver/e/meyip beni engelledi. KALİTESİZ okur olduğum için olsa gerek. O yorumu genişleterek aşağı bırakıyorum. Bundan sonra okunan kitaplarla ilgili boş boş konuşanlara fırlatmak için yazıyorum. İtiraz etmek isteyenlerin beyinleriyle gelmelerini ümit ederim... :) -Mesela ''her gördüğü kitap''tan kastınız hangi kitaplardır? Hangi görüşlerin kitaplarıdır, hangi beğenilerin kitaplarıdır? Size göre hangileri kalitelidir ki okurlar da onları okursa KALİTELİ okur olur? Ya da kalite size göre nedir? Seçici olmak bir kalite midir? Durmadan Dostoyevski, Camus ya da Platon okumak bir kalite göstergesi midir? Örneğin birisi bir aşk romanı ya da erotik roman okuyamaz mı? Herkesin dışladığı siyasetten bir ismi okuyamaz mı? İçinde buram buram ergenlik kokan bir kitabı okuyamaz mı? “Yav bunu mu okuyorsun?” Denilecek bir yemek kitabını okuyamaz mı kaliteli okur? Çiğ köfte yediği akşamın gecesinde tuvalette bulduğu şampuan arkasını da okuyamaz muhtemelen bu KALİTELİ okur… :) Sahi KALİTELİ kitap listesi yapsanıza siz, onları okumayanları da kalitesizleştirin, hatta bir de üzerine insanları tek tek sınıflandırın okuduklarına göre; ''Sosyoş, Liboş, Siyasetoş, Teröroş, Seksoş, Ateoş, Yoboş, Ergoş...'' Güzel değil mi? Bir de şey var, ''Hey dostlarım yaşam kısa, önünüze gelen her şeyi okumayın!'' :D Ulan bunu diyen insanların; boş iletilerinden, boş sözlerinden, boş tavırlarından gına geldi. Vakit bireye aittir. Kaliteli diye belirtecek lükse de birey sahiptir. Herkesin adına konuşmaktan vazgeçmeli insanlar. İnsanların kendi yaşamlarını nasıl tasarlamak istediklerine de oturduğunuz yerden etiketlemede bulunmak boş ve işsiz bir tavır. Etiketleyerek farklıyı susturuyorsunuz. İnsanlar korktukları için beğendikleri kitapları kitap kılıflarıyla okuyup, okudukları siteye ekleyemiyorlar. “Erotik okursam bana seks manyağı derler mi?” - “Siyasetçiyi okursam beni fişlerler mi?” - “Ergenliğe dair kitap okursam bana ergen derler mi?” - “Dine dair oldukça keskin görüşleri olan birini okursam bana güdülmüş derler mi?” Diyerek durmadan kendilerini kötü hissediyorlar. Şu kısa ömürde belki de keyifli geçirecekleri üç beş vakti mahvediyorsunuz. Etiketlemeyin! Yeter insanları etiketlediğiniz! Taptıklarınıza tapılmasını isterken taşlaşıyor, tapılan olmak istiyorsunuz. Kendi ürettiğiniz güç sahibi kavramları da baskın sesin hegemonyası yaparak onu sevmeyenleri ya da tercih etmeyenleri ya da henüz tanımayanları dışlayarak okumaktan da soğutuyorsunuz. Herkes Raskolnikov'u anlamak zorunda değil, herkes Zerdüşt'ü bilmek zorunda değil herkes Meursault'un felsefesine hakim olmak zorunda değil anlayın şunu! Herkes sizden olamaz, bencilliğinizden ve o haksız ama güçlü sesinizden de... Kalite, sizlerin her ne kadar aykırı davranmaya çalışsanız da ait olduğunuz popüler göstergenin imzasını taşıdığınıza dair bir kavram. Herkes istediğini okur ve sırf onu okuyor diye kaliteli ya da kalitesiz okur olmaz. Yeter artık, okuduğunuz kitapların hakkını verin ve okuyan insanı okuduğuyla yargılamayı bir köşeye bırakın, aksi halde üzgünüm lâkin KALİTELİ ama boşa okuyorsunuz. Bu iletiyi ses çıkarmaktan korkan, okuduğunu saklamak durumunda hisseden ve kendini ifade etmekten sıkılmış böylelerine iki çift laf etmek isteyenler için yazdım. Aynı zamanda kendim için yazdım. Varsa okumamı önerdiğiniz KALİTELİ ya da KALİTESİZ artık neyse bunlar, önerin lütfen her kitaba açığım, küçüklüğümden beri de bulduğum her şeyi okurum. İyi ki de okumuşum, aksi halde kendimi Zerdüşt sanabilirdim. :) İnsan olun; zira şu iradesiz yaşamda yeterince emreden tanrı var. Sevgiler...
··2 alıntı·
47,1bin Gösterim
Δες Τινα
https://1000kitap.com/gonderi/143658315 eleştiri sert ve güzel, birinci paragraf son cümle kuralına uyulmuş, cevap verilebilir. Böyle eleştirilere her zaman açığım :) böyle gelin ben de karşı çıkayım :D
Okudum. Kendince Edebiyatsal bir Darwinizm yapmış ama bence yanlış. Bu kitap türlerine göre değişir. Bireysel hazın önplana çıktığı kitaplar zamanında hiç beğenilmezken, o zamanlarda kötü kitap diye yadırganırken günümüzde çok itibarlı olabiliyor.
Çoğu kişinin haklı sesi olduğun için benden de sana gelsin sevgi ve saygılar. Başımızdakiler bizleri ötekileştirdiği için, okuduğumuz kitaplarla ötekileştirilmemiz gayet normal. Ötekileştirilmediğimiz güzel günlere...
Δες Τινα
Umarım Sultan ablacım, bilmukabele teşekkür ederim desteğin için :)
Bilinçaltınız kalite arıyor , işte bu ileti hep bu sebepten. Ah 2018 .. adına kalite mi demeli yoksa başka bir şey mi bilmiyorum ama 1000K için altın seneydi. Üye sayımız şimdiki gibi 3 milyonlarda (olmuştur sanırım) değil , belki 100-150 bin falandı. Bir inceleme yazardık akışa düşerdi , milyon tane gereksiz paylaşımın arasında kaybolup gitmezdi. Okuma-yazma meraklıları birbirimizi bulmuştuk. İnceleme neydi , inceleme emekti. İnceleme çağı kapanalı 1 seneden fazla oldu. Bir zamanlar kendisi de özenerek iyi incelemeler yazan bir hanımefendi sonradan burun kıvırarak , "inceleme yazma uzmanlığı geleceğin mesleği" demişti alaylı , hesabını kapatalı çok oldu. 30 bin takipçili her şeyi bilen kalite uzmanı arkadaş , henüz youtuber değildi. Kendisiyle muhabbet eder , çay kahve içer yemek yerdik. 2018 başı ve 2019 ortası arasındaki 1,5 sene boyunca her ay aynı cafede buluşup kitaplardan konuştuğumuz İstanbul Okuma Grubumuz vardı , okul gibiydi. Hepimiz de 1000K üzerinden tanıştık. Şimdi bu arkadaşların bir kısmı ya tamamen bıraktı siteyi ya köşesine çekildi. Ah ah dünya çok değişti..
Ne güzel yazmışsın be Osman. Eskiden ne çok severdim bu siteyi. Şimdi site güncellendi -daha kaliteli hizmet versin diye- eski güzelliğini yitirdi, site guncellendikce üyelerde kendini guncelledi eski tadı kalmadı ne sitenin ne de üyelerin
Kitap okuma oranlarının bu kadar düşük olduğu bir ülkede; kitap okuyan her insan değerli insandır. Onları eleştirerek heveslerini kaçırmaya kimsenin hakkı yok. Kalite konusuna da gelecek olursak; insanları kaliteli/kalitesiz diye kategorize etmek de hiç doğru değil. Bu şekilde yüksek kitleye sahip bu insanların, okuyanlar mecrasına bir katkı sunabileceklerini sanmıyorum. Takip edildikleri kitle zaten belli bir okuma alışkanlığına sahip, yahut başlama arzusu içerisinde. İlla bir şey yapmak istiyorsanız, Azar'a girip, abazalardan kitap tavsiyesi isteyin. Kitap okumanın bir gereklilik olduğunu, kitap okumayan insanlara kabul ettirin. Her kitap her insana hitap etmediği için; çok boş bir muhabbet olduğu ortada zaten. Bu saçmalığı dile getirdiğin için teşekkürler Δες ΤιναΔες Τινα 🙏🌼
Δες Τινα
Saygı kelimesini biz ülkece bilmiyoruz bence, en büyük problem de oradan çıkıyor sonra ötekileştiriyoruz, katılıyorum söylediklerinize, ben teşekkür ederim ayrıca, artık dile gelmesi gerekiyordu, yoksa ötekileştirmeye devam edecekler sesleri cılız insanları.
Bilgiyi biriktirme,düşüncelerimizin sürekli devinimi ve değişkenliği; hayata uygulamalarımız; sürekli yenilenen bir süreç. Bu süreçte kalite anlayışımızda bunlara paralel olarak değişkenlik gösterecek. Her okur ilgi alanlarına, amaçlarına göre milyonlarca farklı rotadan birini seçip ona göre kendine bir kalite anlayışı oluşturabilir. Birini diğerinden farklı bir rota izlediği için "kalite/sizlilk gibi öznel etiketlemelere, eleştilere tabi bırakmak safdillik. Bir de yaş yönünden bakarsanız; herkesin izlediği yolda aldığı mesafe farklı farklı ve ona göre tercihlerde bulunması normal. Özeleştiri yapıp, sürekli bir homojenleştirme tavrından uzak durup, tercihlere saygı duyabilirsek daha sağlıklı dünya görüşümüz ve iletişimimiz olur herhalde. Çoğunluğumuzun yaptığı bir hata olsa da önemli olan bunun farkına erken varabilmek.
Δες Τινα
Benim de yaptığım dönem oldu, lisedeyken artık klasik okumaya başladığımda fantastik kurguları okuyan arkadaşlarımı küçümserdim, büyüdüm :) Olmaması gerekiyormuş, şimdi geri dönsem hepsinden özür dilerdim. Doğru bir tavır değil, kimse okuduğu ile nitelikli değil. Karakterdir nitelikli olan, okunanlar yalnızca o karakteri besler ya da beslemez. Bu kadar basitti aslında. Teşekkür ederim :)