2022 8. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2022 15:28
Tam olarak açık bir şekilde olmasada kitabın sonlarına atıfta bulunduğum için kimsenin hevesini kaçırmamak için ufak bir SPOİLER uyarısı yapmam gerekiyor. Kitaptan kesinlikle etkilendim. Etkilenmemek elde değil bence çünkü insanlığın asıl yüzünü tekrar tekrar aynı cümleyle -“kitaplar yazılmıştı.”- yüzümüze vuruyor. Okurken çevremdeki insanların, başarılı kişiler hakkındaki yorumları aklıma geldi. Bir şey için uğraş verirken hep bunun yanlış olduğunu söylüyorlar. Başardıklarında zaten hep içten içe onlara inandıklarını, hatta bugünün gelmesinde katkılarının olduğunu… Başarıları söndüğündeyse aslında sonucun böyle olacağını en başından beri bildiklerini söylüyorlar. Belkide bir şey başardığımızda hayal kırıklığına uğramamızın, asla tatmin olmamamızın sebebidirler bu insanlar. Çünkü her seferinde ya emeğimiz ya da başarımız küçümsenir çevremizden. Herkes kendi eksiklerini kapatmak için diğerlerinin eksiklerini su yüzüne çıkarır ve asla açken çağırmazlar bizi yemeğe, tıpkı Martin gibi tokken gelir o yemek davetleri. Tamda bizim başarımızdan gurur duyabilecekleri zaman çağırırlar, o kitaplar önceden yazılmasına rağmen. Not: Ayrıca burdan Levent Cinemre ‘ye tekrar teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Eğer onun en arkadaki notları olmasaydı büyük ihtimalle kitaptaki bazı şeyleri anlamam hatta kitabın arka planını görmem imkansız olabilirdi. Jack London ‘ı daha iyi anlamamı sağladınız için teşekkürler. Ayrıca eğer son not olmasaydı sanırım Jack London ‘ın bir sosyalist olduğunu anlamaz onuda Martin Eden gibi bir bireyci olduğunu düşünürdüm. Ama yazarın bireyciliğin sonuçsuz olduğu düşüncesini, kitabın sonunda anlatış biçimi gerçekten çok zekiceydi.
İnsan ve Toplum
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025134,8bin okunma