Bildiğimiz üzere Dostoyevski büyük bir hakikat arayıcısı, ruh hastalıkları konusunda bir dahidir; ama onun Tolstoy, Puşkin, Çehov gibi büyük bir yazar olmadığını da biliyoruz.
Sayfa 191 - İletişim Yayınları, 4. Baskı 2017, İstanbul
Kim ne derse desin , Dostoyevski benim için apayrı bir yere sahiptir. Ne Tolstoy gibi müritleri olup peygamberliğini ilan etmiştir ne de cinselliğe karşı çıkıp kendi söylemi ile ters düşüp13 tane çocuk yapmıştır (hatırladığım 13) , ne Çehov gibi Doktorluk benim eşim , edebiyat ise metresim diyerek iki yere birden gönül vermemiştir , odağı edebiyat olmuştur. Ne de Puşkin gibi uçkurunun peşine düşüp , onu istemeyen bir hayat kadının kapısına dayanıp yağmur altında zatüre olup , arkadaşları tarafından hayat kadınının dayak yemesini sağlamıştır , ne de yine Puşkin gibi Natalya isimli kadını zengin olduğu için kızın ailesini ikna ederek Natalya nın isteği olmadan evlenmiştir. Dostoyevski , yazarlığa başlamasının sebebinin kumar borcu olduğunu dürüst bir şekilde ilan etmiştir. Dostoyevski , psikolojidir, sosyolojidir. Bundan dolayı Dostoyevski benim için bambaşkadır. Bana göre bir yazarın diğer bir yazara göre büyüklüğünün kıyası yanlıştır , özellikle bu ismi geçen yazarlar. en fazla neden daha çok sevildiği tartışılabilir . Düşüncelerim bu yöndedir. :)
Ben bu yorumu daha yeni gördüm. Neler yazmışsın sen :)) Dostoyevski itiraf etmiş diyorsun. Lermontov da etmiş, Tolstoy da. Ancak, bundan dolayı aceleyle 'sanatı zayıf' bir eser yazıp durumu kurtaracam da dememişler. Bana sorarsan zaten çöplüğü olmayan, anne kuzusu yazar benim gözümde gerçek anlamda yazar değildir. Bu yüzden sen içini ferah tut, ki, Dostoyevski karanlık tarafı daha fazla olan yazarlardandır. Bunlarla yanaşı, sızısı, inceliği, içtenliği de en fazla olanıdır. Ama ancak fakat lakin ziraaa sanat kalitesi diğerlerinden zayıfdır. Hep acele ile yazmış. Sanatı en güçlü eseri Öteki Ben romanıdır. Neden? Çol ağır eleştiriler almış ve zamanla düzeltmiş ve edebiyatın talep ettiği ölçüler kıvamına getirmiştir. Acelecilik var Dostoyevski'de, çabucak anlatmak, içini dökmek istemiş. Derin psikoloji ve sosyoloji yazmak seni iyi bir metin yazarı yapar, büyük yazar yapmaz. Popülerite ile de büyük yazar olunur ama önce popüler ettiğimiz kişinin öznel değil nesnel yani objektif değerlendirmesini edebiyat ilmine göre yapmalıyız. Sen melankolik psikoloji yaşıyorsan Dostoyevski de sana tam isabetle hitap ediyor olması onu "pohpohlaman" için yeterli sebep olmamalı. Dostoyevski'yi Ferman gibi 😄😉 değerlendirenler onu hak ettiği değeriyle onure edecekler, abartıyla, ilmsiz şişirenler onu sonunda patlatacaklardır. Sen beni okumuyorsun 😔