Gönderi

Geoffrey Hinton ile ekibinin 2012 yılında geliştirdikleri ağda 650 bin yapay sinir hücresi vardı. Gelişkin yapay sinir ağlarında çok sayıda gizli katman bulunur. Derin öğrenmenin "derin"liği de buradan gelir: Ne kadar çok sayıda gizli katman varsa öğrenme de o kadar derin kabul edilir.
Sayfa 41 - Yordam KitapKitabı okudu
·
387 görüntüleme
Zeynep okurunun profil resmi
"Derin öğrenme algoritmaları, gerçekte, dünyada olup bitenleri hiçbir şekilde anlamıyor. Sadece, belirli veriler yardımıyla rastlantısal olarak oluşturulan modellere dayalı otomatik tahminler yapıyorlar. Derin öğrenmeyle ilgili üçüncü bir sorun, çok fazla veriye gereksinim duyması. Zaten, yapay sinir ağlarının işe yarar hale gelmesini biraz da "büyük veri"ye (big data) borçluyuz."
Zeynep okurunun profil resmi
"Oyunlar için kullanılan derin öğrenme tekniği, pekiştirmeli öğrenme. Yapay sinir ağlarına Atari oyunları da oynatılıyor ve pek çoğunda insanlardan daha başarılı oluyorlar. Pekiştirmeli öğrenmede etiketli veriler kullanılmıyor. Bunların yerine, yapay sinir ağının deneme yanılma yoluyla öğrenmesi sağlanıyor."
Zeynep okurunun profil resmi
Ama derin öğrenmenin bazı sorunları üzerinde de durmamız gerekir. Birincisi, yapay sinir ağları, kurallara dayalı algoritmalardan farklı olarak, birer kara kutudur. Hangi sonuca hangi nedenlerle ulaştıklarını anlamak çoğu zaman mümkün olmaz. Dolayısıyla, hangi durumlarda yanlış sonuçlar üretebileceklerini de önceden bilemeyiz. İkincisi, bu ağlar fazlasıyla kırılgandır. Onları eğitmek için kullanılan verilere de bağlı olarak kolaylıkla yanlı ya da tümüyle yanlış sonuçlara ulaşabilirler."
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.