Rahatsızlık Vermek
2022 52. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2022 18:33
Cemil KorkmazCemil Korkmaz, çok genç ve çok dertli bi kalem. Herkes gibi düşünmeyen kişileri severim. O da onlardan işte. Daha 98 doğumlu. Pdr okuyan bi genç kardeşimiz. Şiir konusu ile de ilgili. Kitaptan da anlaşılıyor. Seslendirme de yapıyor.Sorgulayan gençlerimizden. Onun gibilerinin sayısının bu açıdan artması dileğimle. Çünkü bi ülkenin iyi bir yerlere gelebilmesi için bu şart. İnsan Bir Yanılgıdırİnsan Bir Yanılgıdır kitabını bana imzalı olarak sağ olsun gönderdi. Kitap adını, en iyi insan kötülük, en kötü insan iyilik yapabilir, bu nedenle insanoğlu bir yanılgıdır düşüncesinden alıyor.Kitap, deneme olduğu için incelememde bi konu bütünlüğü olmayacak. Çünkü notlarımı deneme sıralamasına göre yaptım. Elimden geldiğince toparlayabilmeye çalışacağım ama. Kendisi incelemesinde ben sizi rahatsız etmek istiyorum demiş. Ki gerçekten de öyle ettiği konu başlıkları hayli fazla. Bu onun 2.kitabı. ilk deneme kitabı. Ve bu edebiyat türünde kendi bakış açıma göre başarılı. Kısaca içindekilerden ve eleştirilerimden sizlere bahsetmek istiyorum: Kitapta, söylediği sözlediklerim size bir şey katmıyorsa kitabı yarıda bırakın demiş kitaba başlarken. Söylediklerinin çoğu çok doğru. Ama herkesin bildiği konular. Bunu söyleme biçimi çok güzel. Ters kavram kullanmasını özellikle çok kullanmış ve beyin jimnastiği yaptırmış okurlarına sağ olsun :) Çocukluk döneminin önemi, kötülük kavramı çelişkisi, geçmişe, samimi bir yaşama özlemden bahsediyor ilk yazılarında. Ve daha 23 yaşında iken duygusal olarak hissizleştiğinden bahsediyor yazar.Devamında geçmişteki izlerin seni asla yalnız bırakmayacağından bahsediyor.Düzyazı tipinde güzel bi şiir yazmış.Çok bilindik cümleler içeren ama doğru duygular ifade eden bir şiirdi.Hoşuma gitti. Ali'nin 8 günü filminden 2 kere bahsetmiş kitapta.Film çok meşhur olamayan ama çok kıymetli bi filmdi benim için. Edebiyat aşıkları kesin sevecektir.Bundan vesile herkese öneriyim. Johann Wolfgang Von GoetheJohann Wolfgang Von Goethe , Şükrü ErbaşŞükrü Erbaş ve Doğan CüceloğluDoğan Cüceloğlu nun en sevdiğim sözlerini görmekte ayrıca güzeldi. Tanrı kelimesini çok kullanıyor. Çeviri kitap okuyormuş gibi hissettirdi bu bana. Ayrıca dulda kelimesini de 23 yaşında bir kardeşimin kullanması hoşuma gitti. Çocukları gerektiğinde döven anne diye bir cümle vardı, bunu ne anlamda kullandı algılayamadım. Gerektiği ne demek? bunu çözemedim. Şiddetin gereğimi oluyor bilemedim. Eve erkeği bağlamak isteyen kadın hamile kalır ve bu neticede başarısızla sonuçlanır tarzında bi yazısı daha vardı. O yazıyı da beğenmedim. Kötü bir evliliği olan kadın, kötü bir anne, kaynana, abla, teyze, hala vs olur diye tamamlıyor yazıyı. Ama ben bi kişinin olumsuz geçmiş yaşadı diye kesin olumsuz bi geri dönüş sergileyecek diye bi durumun olacağını kabul etmiyorum. Ruh güzelliğinden bahsediyor başka bi yazısında. Başka bi yazısında asıl neler daha değerli onlardan bahsediyor. Diğer bi yazısında iyi gün dostlarından bahsediyor. Kötüleri bir iyi bile etkileyebilir diyor başka bir yazısında.Yönetimi halkla bir bütün olarak görmesi ve sen nasılsan öyle yönetilirsin muhabbeti de çok yerinde.Kalabalıkla çekilen acı daha az yaralar diyor yine başka bi yazıda.Buradaki düşüncelerimiz paralel. Çok güzel incelemiş konuları. İltifat, pohpohlanma bir yalandır der başka bir yazıda ama ben hakedene yakıştığını düşünüyorum. Çok satan ülkemizdeki kitaplarla ilgili eleştiri yazısı çok yerinde idi katılmamak mümkün değildi. Baba kavramı ile ilgili yazdığı duygusal yazı umarım doğru değildir. Bir başka yazısında ölümden değil, yaşamamaktan korkun diyor ki ben bu lafı çok duymuştum.En son Mr Nobody filminde hatırlıyorum. Kötü bir kişiyi çevresindekiler desteklemezse bi hiçtir der ki çok haklı. Hitler örneği de iyiydi. Kitaba puanım 7.
İnsan Bir YanılgıdırCemil Korkmaz · Lora Yayıncılık · 2021104 okunma
9,4bin Gösterim
Kitabı okumadım ama incelemeyi güzel yazmışsınız. Okuyacaklarıma eklendi.
Emre Bulut
😇👍🏽
Benim için önemli bir okuma ve incelemeydi bu, teşekkür ediyorum. Birkaç karanlık kalmış noktayı aydınlatmak istiyorum hemencecik: "Çocukları gerektiğinde döven anne" profilini çizdim çünkü şiddet bu toplumda terbiye için bir gereklilik olarak görülüyor. Aslında gizli bir iğnelemeydi benimkisi. Şiddet asla bir gereklilik olamaz. Dikkatinizi çekmesine sevindim. "Tanrı" kavramı içinse şunları söyleyebilirim: Tanrı bildiğiniz üzere Türkçe bir sözcük ve ilâh sözcüğüne karşılık geliyor. Yani özel bir isim değil, yani bir dinin penceresinden değil, genel olarak aktarmak için, kimsenin din, Yaradan algısına katılmadan ve takılmadan verebilmek için özellikle "Tanrı" kavramını kullandım. Zaten hiçbir iki insanın aynı Tanrı görüşüne, anlayışına sahip olduğunu düşünmüyorum. Bu düşüncemi Tanrı kelimesi, O GÜCÜ genel olarak temsil etmesi açısından destekliyor. Yeniden teşekkürlerimi sunuyorum. ☺
Emre Bulut
Güzel cevabınız için teşekkür ediyorum.. Başarılı bir satış yakalayıp, daha fazla kişiye ulaşırsınız umarım..