Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Newton'un hareket yasalarından üçüncüsü olan ve klasik mekaniğin temelini oluşturan etki-tepki ilkesi, her etkiye karşı eşit ve ters yönde bir tepki olduğunu ifade eder. Tüm cisimler esasında bu ilkeye göre hareket eder. Bir cismin bir yüzey üzerinde hareket edebilmesi için ayrıca sürtünme kuvvetine ihtiyaç vardır. ... Uzay ortamında yani boşlukta ise sürtünme olmadığından etki-tepki kuvvetiyle hareket edebilmek için dışarı kütle atılması gerekir.
·
11 görüntüleme
Ferman Mamedov okurunun profil resmi
Hep bu boşluk yüzündendir merakım. Profil yazılarımda da "boşluktan büyük fikir"im zaten :) Ne bileyim Hakan bey, Necip Fazıl şaşırttı beni. <<Boşlukta düşen fikir >> demiş şiirinde. Şimdi bende diyorum ki neredeyim de nereden düşecem boşluğa? Düşersem boşluğun neresine asacağım kendimi veya fikrimi? Ben içine düşmektense, ondan büyük olupta boşluğu fikrim(d)e düşürmek istedim. "Boşluktan büyük fikir" felsefem böyle gelşti. Ama bilimsellik kazandırmak zorundayım. Boşluk konusu üzerine felsefi tez yazan yüksek lisans öğrencisi vardı. Notları istemiştim, verecekti, unuttu sonra bende almadım. The Void kitapı var Frank Close'nin. İngilizceniz varsa çevirin okuyalım. Meraklılar merakını gidersin :)
Metin T. okurunun profil resmi
Madem topa girdim, 3 soru da ben sorayım meraklılarına. Soru1) Suyun (doğrusu sunun muydu?) en ağır hali, tüm maddelerin tersine soğudukça artmaz, +4 derecedir. 1 mililitre 1 gr. gelir. Soğudukça yani buz olunca yoğunluğu 1/10 kadar azalır. (rakıya buz atanlar bilir, buz yüzer) Bunun kıymeti hadisesi nedir? Soru 2) 0 derecedeki karla yeteri derecede tuzu karıştırınca toplam ısı düşer (tuz erimek için gerekli enerjiyi kardan alır) sıcaklık -16 dereceye kadar düşer. Peki buzlanmayı önlemek için buzun üstüne tuz atmanın mantığı nedir? Soru 3) Adyabatik bir ortama sahip bir odada (ne içerden dışarıya ne de dışarıdan içeriye herhangi bir enerji giremeyecek mükemmellikte izolasyon sağlandığı ortam demek) fişi elektriğe takılı, yani çalışan bir buzdolabının kapağı sürekli açık bırakılırsa oda ısınır mı yoksa soğur mu neden? Kitap defter açık bu sınavda, kopya da serbest hatta :))))) Bu konularda (aşağıda konuştuklarımız dahil) William J. Kaufmann'ın -Rölativite ve Kozmolojisini, George Gamow'un- 1,2,3 Sonsuz'unu ve varoluşçu Jacques Monod'un (osurukçu diyorum ben ona. Marksist ve Varoluşçular bilim dersinden çaktı sınıfta. Çoğu yeri saçma. Ama sıkı işlediği yerler de var)-Rastlantı Ve Zorunluluk kitaplarını ve bir de sevenler için Gürcülerin Saperavi üzümünden olma şarabını öneririm. Aklımda bunlar kaldı.
Ferman Mamedov okurunun profil resmi
Hocam, bu üçüncü sorunuzun cevabını çok merak ettim. Cevaben bir şeyler karalarsanız memnun olurum. Hakikaten de adyabatik bir ortam oluşturmak mümkünmü? Diğer ikisi kalsın, üçüncüden iyi bilim-kurgu çıkarılır. :)
1 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.