Ateizmi Yerememek
2022 148. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2022 15:08
Yazar Ateizmi örneklerle çürütmeye çalışmış ama kendini komik durumu düşürmüş. Ateist olmayabilirsin ama bu şekilde de yermek pek akıl karı değil çünkü cevaplar ilkokul öğrencisi bir çocuğu bile güldürebilir. Hatta şöyle bir şey yapmış, öyle yetersiz bir şekilde yermiş ki (çünkü yermek de bir zeka, bir birikim, bilgi ve mantık ister) bunu okuyan bir deist, ateist olur :)
Düşünce
AteizmVoltaire · Kafe Kültür Yayıncılık · 2013184 okunma
2.369 Gösterim
Bana bu tartışmayı anımsattı fakat müslüman tarafını youtu.be/YYw7m_hEhvI?si=...
O dönemde yazarlar kilise ve saray kuşatması altında her istediklerini yazamıyorlardı. Kitabı okumadım fakat Voltaire okuyucunun ateist değil de deist olmasını istemiş olabilir. Çünkü kendisi çok bilinen deistlerden biridir.
SonAy
Çok bilen deist olmaz.😂
Bana göre arada ki fark şu: Kendisini özgür düşünceli biri olarak tanımlayan ( Ateist, Nihilist, Panteist ya da Agnostik vs.) kişi. Düşüncelerini ortaya koyarken sadece aklı yöntem olarak alır. Tüm çıkarımlarını mantıksal akıl yürüterek ifade eder. Oysa; gözlemlenebilir evrenin dışında doğaüstü, aşkın bir varlığın gerçekliginden bahseden biri yöntem olarak Sezgiyi kullanır. Yani, ben Tanrıya inanıyorum. Sebep?: içime doğdu, öyle hissediyorum diyebiliyor. Dolayısıyla Ateizmi ya da karşı görüşleri eleştirebilecek argümanları da son derece ilkel ve basit düzeyde kalıyor. Voltaire değerli bir düşün adamıdır. Fakat böylesi mevzuya girdiğinde bu kitapta yazılan yetersiz verilerden daha fazlasını sunmayı beklemek neredeyse imkansızdır.