Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

152 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Orhan Pamuk evet bu ismi duyunca nedendir bazı kesimlerde bir soğuk duş gibi etki yaratıyor, nedendir bilmem. Böyle güzel cümleler, kelimeler,kurgular ve dahiyane edebiyat öğretici olmasından mı acaba ? Sorgulamak, irdelemek malum bazen farklı algılara yol açıyor. Neyse Kara Kitap gibi bir romanla Orhan Pamuk'u beğenince elimde olan uzun süredir bekleyen bir romanını okumak istedim. Beyaz Kule. Neyse başladım kitaba tabiki harika cümleler, kelimeler falan derken bir anda romanlıktan çıkmaya başladı. O denizde başlayan eser bir anda farklı bir anlatıya, denemeye dönüştü gibi oldu. Romanın türü postmodern. O ne demek derseniz: " Postmodernizm, modernizmin sonrası ve ötesi anlamında bir tanımlama olarak kullanılmaktadır ve modern düşünceye ve kültüre ait temel kavram ve perspektiflerin sorunsallaştırılmasıyla ve hatta bunların yadsınmasıyla birlikte yürütülmektedir. " Yani zıtlıkların, eski ile yeninin kıyaslaması bunlardan mütevellit de sorgulanması. Bir yanda Osmanlı Devleti ile bir yanda İtalyan bir deniz savaşçısını ele almış Pamuk. Hoca diğer karakter oluyor Osmanlı'da bir Veziriazam gibi biri düşünün. Neyse kahramanımızın Osmanlı'nın eline düşüp bir köle olmasıyla başlıyor roman. Köleliğe ve o zamanın durumunu gözler önüne seriyor Pamuk. Kesinlikle tarih bilgisi çok güzel. Sanat, kölelik, doktorluk, ilim, mucitlik daha doğrusu bilimselliği doğu-batı yönüyle incelemiş. Bir yanda hasta olan adama bu Allah vergisidir beklesin iyileşirse iyileşir diyenle; tedavisi için uğraşıp didinen bir kişiyi düşünün. İşte bunu irdelemiş. Farklı konuların Osmanlı'da nasıl Batı'da nasıl olduğunu iyi göreceksiniz. Osmanlı Devleti neden belirsizliğe sürüklendi gayet gözler önünde. Silah icadı ve bununla uğraşılması farklı bir karakter olarak olayın içine giriyor. Artık bu iki karakter birbirine hem fiziksel hem de ruhsal olarak benzemeye başlıyor. Çok güzel konulardan empati romanın direk içerisinde mevcut. Ben bir ara bu adam şizofren mi acaba dedim çünkü konuşmaları ve benzemeleri, düştüğü durumlar çok gizemliydi. İnsanlık, gizem ve belirsizlik zaten Pamuk'un temel unsurlarından sanırım. Sonrasında roman bir savaş kaybedilmesiyle kahramanların yer değiştirmesiyle başka bir yönde ilerliyor. Çok farklı bir üslup ve kurgu. Hele son bölümde bu romanın nasıl yazdığını anlattığı bölümü ise çok beğendim. Zaten romanda da bazen okurla konuşması, romandan çıkıp ara ara tartışması da harika. Evliya Çelebi gezmeleri, Da Vinci mucitliği, Katip Çelebi bilgeliği, Adnan Adıvar, Artur Coastler, Takiyüddin'din astronomisi bunların tamamını okuyarak birleştirip bir kurgu içine sokmuş Pamuk. Bunu da son kısımda kendi anlatıyor. Kesinlikle tavsiye ederim. Pamuk'tan okuyacağım çok eser var daha. Gayet de Nobel'in hakkını verdiğini düşünmekteyim.
Beyaz Kale
Beyaz KaleOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 20228,9bin okunma
··
180 görüntüleme
Ferman Mamedov okurunun profil resmi
Çok bilgili olmak, çok zeki olmak doğru yolda olmak demek değildir. Şeytan da alimdir ama yanlış yoldadır. Bu açıdan bakıldığında "soğuk duş etkisi" hissedilmesi normaldir. Ben Pamuk'tan bir cümle dahi okumamışım ama "soğuk duş etkisi" hissedenlerin baktıkları açıdan haklı olabilecekleri fikrini de hiçe sayamam. Diyorum ki keşke okumuş olsaydım da safımı belli etmiş olsaydım (Orhan Pamuk konusunda).
insan okur okurunun profil resmi
Fermancığım olaya tamamen at gözlüğü bak. Bu deyim aslında kötü bir anlama çıkar at gözlüğü ile bakmak. Hangi açıdan dersen sadece edebiyat açısından. Siyasi duruşu ve görüşü hatta kişiliği beni çok etkilemiyor. Dediğin doğru kimse zeki diye doğru; ahmak diye de yanlış yolda olamaz. Ama edebi açıdan bakıyorum. Başka açı görmek istemiyorum.
3 sonraki yanıtı göster
Metin T. okurunun profil resmi
Büyük oranda katıldığım ve beğendiğim bir inceleme okudum. Bana göre Türk edebiyatının ilk Postmodern anlatısı. Gönderme anlamında yığınla örnek var. Ama hemen hemen tüm P-M unsurların olduğu ilk romandır. Sağlam kurguları, özgün diliyle OP çok iyi bir yazar. Sağlıcakla
insan okur okurunun profil resmi
Abi incelemeni okudum zaten. Benim anlattıklarımla paralel anlamışız. Genelde incelemelerde hep eksiklerimi sonradan görüyorum. İncelemeyi tekrar bozmak istemiyorum. Adam resmen doğu ile batının farkını romanda incelemiş. Kurguyu nasıl kurduğunu, hangi yazarlar ve kitaplarından etkilendiğini de anlatmış. Bundan nasıl bir anlam çıkarırız diye baktım. ;) Hürmetler Metin Abi.
1 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Sühan okurunun profil resmi
Ben de kitabı okumaktayım.Olay Lale devrinde geçiyor..Ne kadar kurmaca olsa da gerçeklikten kopuk değil.Çocuk padişah dediği kim olabilir acaba
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.