Bitmeyecek Öykü
2022 17. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2022 18:21
''Momo'' gerçekten çok değerli ve güzel bir kitaptı benim için ve onu okuduğum zamanlarda haklı olarak düşünürdüm Michael Ende acaba diğer kitaplarında ne yazmış, nasıl yazmış? Çünkü o kadar özgün bir hayal gücü var ki kendini merak ettiriyor. Hiçbir kitaptabında hiçbir masalında ''aaaa bu masal ögesini daha önceden duymuştum'' detirtecek hiçbir ortak nokta yok. Bu yüzden öncesinde hiç karşılaşmadığımız kitaptaki bu ögeler için zihnimizde yeni yepyeni tasvirler çizmemiz gerekir. Tasavvur kabiliyetiniz yeterli değilse bu durum sizi çok yorabilir. Kitap zaten 500 küsür sayfa bu yorgunluk bıkkınlığa, kitaptan soğumaya gidebilir. Ama tam tersi zihninde canlandırabilenler için güzel fantastik bir film sizi bekliyor. Kitabın yazımına tasarımına çizimine çok özen gösterilmiş. Kitapta bir çok bölüm var ve her bölümün başında o bölümün içindeki yer ve kişiler hakkında özel çizimler yapılmış. Bu az önce bahsettiğim tasavvur konusunda zorlananlar için kolaylık oluşturuyor. Harfler siyah renkle basılmamış. Kitabın konusuyla alakalı olarak yeşil ve kırmızı seçilmiş. Kitabın kahramanı olan ilkokul çağındaki bir erkek çocuk. Dişçi olan babasıyla beraber yaşıyor. Annesi yok. Babası işiyle meşgul olduğundan evde yalnız. Okulda da durum evdekinden çok farklı değil. Okulda pek ''havalı'' bir çocuk değil ve diğer çocukların zorbalıklarına mağruz kalıyor. Bir sabah diğer çocuklardan kaçarken bir kitapevine giriyor. Ters bir ihtiyar olan kitapçının okuduğu kitabı gizlice çantasına atıyor. Dikkatini çeken bu kitabı alıp okulun çatı katında okumaya başlıyor. O gün hiç bir derse gitmiyor hatta gece de kitabı okumaya devam ediyor. Anlayacağınız kitap içinden kitap çıkıyor. Kahramanın başından geçenler kırmızı renkle okuduğu kitap ise yeşil renk ile basılmış. Bu durum kitaba farklı bir hava katmış. Kitap bir masal ama çocuklar için değil. Yetişkinler için yazılmış olduğunu düşünüyorum. Bana göre çok fantastik kaçtı. İnsanın kendi olabilmesiyle alakalı güzel bir kitaptı. Ama her zaman Momo'nun yeri ayrı olacak. Çok kitaplı bol okumalı günleriniz olsun.
Roman
Bitmeyecek ÖyküMichael Ende · Kabalcı Yayınevi · 20092,665 okunma