"Ama aşksız
Ama şiirsiz
Ama kitapsızdık." (s. 36)
Yine siz kıymetli okurlardan birinin tavsiyesi üzerine okuduğum bir kitaptı. Kendisine buradan günümü güzelleştirdiği için teşekkür etmek istiyorum. Tam "ne okusam," zamanlarımda yakalıyor ve ilaç gibi geliyorsunuz bana kıymetli dostlar...
Adnan Yücel
Kendisi Türk Dili Eğitim Görevlisi
Dili kullanışı da bir o kadar unvanına yakışır.
Yaklaşık elli yıllık bir hayat sürüyor ve o elli yılda bize okunası güzel eserler bırakıyor.
"Nice gurbetler yaşanıyor içimizde
Nice ayrılıklar
Nice yarım yolculuklar." (s. 55)
Şairlerin en başarılı yönü, bazı duyguları sanki yaşamışız da biz yazmışız ya da bizim için yazılmış hissiyatını verebilmeleri. Okurken tam olarak böyle hissettim. Birçok dizide kendimi buldum. Benim için yazılmışlardı sanki. Yer yer aşksız, şiirsiz, kitapsız kaldım. Yer yer yarım yolculuklara çıktım. Ya bedenim kaldı geride ya ruhum. Kendimi bir türlü tamamlayamadım. Zaten hiçbir zaman tam da anlayamadım.
"Belki yorgun
Belki yenik
Belki yaralı." (s. 42)
Öyle bir nedensellik ilişkisi var ki aralarında, birine sahip olunca ötekiler de geliyor ardısıra. Şimdi hem yorgun hem yenik hem de yaralıyız.
Ne diyordu Abdurrahim Karakoç "Zaman kısa, ben yorgunum, yol uzun." Yol uzun ve biz yol kenarında su kaynatıp kalmış arabalar gibiyiz. Ne yardıma gelen var ne de neyin var diye soran. Seyrederek yanımızdan geçip gidiyorlar yalnızca.
"Bir şeyler vardı hep yarım kalan." (s. 39)
Şimdi neyimiz tam ki?
Hep bir eksiklik hep bir yarım kalmışlık.
Gözü açık gidenlerin diyarı oldu şu dar-ı dünya. Huzursuzluklarla yüklü huzur evleri. Enkazlarla dolu yüreklerimiz. Yarısında yapımından vazgeçilip terkedilen izbe yerlerde kalmış binalar gibiyiz. Şimdi şairin dediği gibi: Her şey ölüm kadar acı.
Birkaç dize aldı nerelere götürdü.
Okurken olmaz diyarlara sürüklendim.
Kısa, yüreğinizi yorsa da gözünüzü yormayacak bir eser. Günler önce bitmiş olsa da birtakım problemler yaşamam nedeniyle inceleme yazmaya fırsat bulamamıştım. Bugüne nasipmiş.
Duyguyla okumanız dileğiyle...
“Gelinlikler şimdi kelepçeli
Düğünler-doğumlar zindanlarda
Bu türküleri hangi sazla çalayım
Hangi sözle söyleyeyim sana
Ölüm kara bir yazgı değil artık
Bembeyaz bir şiirdir koynumuzda…“ Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek
Geç tanıdığım için çok üzüldüğüm bir şair Adnan Yücel, sonrasında da terkedemedim,ulaşabildiğim bütün kitaplarını okudum. Önce 8 puan verdim ama vicdanım rahat etmedi 9 puana yükselttim. Sizin de 9 puan verdiğinizi görmek vicdanımı rahatlattı. Emeğinize sağlık yine hakkı verilmiş bir incelemeydi. 🍂
Öncelikle incelemeniz dolayısıyla sizi tebrik ederim👏Düşüncelerinizi ve hissiyatlarınızı şiirin dili ile yansıtmak ve şiirden birkaç kelam edince gerisinin geliyor olması ne güzel bir durum :) Yazdığınız inceleme yazısında gördüğüm Abdurrahim Karakoç'un "Zaman kısa, ben yorgunum, yol uzun" yazısını görünce en sevdiğim şiiri aklıma geldi. "Yalvarış Şiiri" zaten bu ibarenin geçtiği şiirdir. İncelemenin altında küçük bir yorum olarak bırakayım: youtu.be/jYIqF_T9Q6w