Küçük şeyler
2022 23. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2022 19:59
2022 Orwell Ödülünü alan roman Claire Keegan'ın okuduğum üçüncü kitabı. Yazarın Yüz Kitap'tan çıkan Mavi Tarlalardan Yürü'deki hikayelerini çok beğenmiştim. Daha sonra okuduğum Emanet Çocuk 'da kısa ama çarpıcı bir kitaptı. Bu yüzden Jaguar'dan Böyle Küçük Şeyler çıkınca okumam şart oldu. 1985 yılında New Ross isimli küçük bir kasabada geçen romanda babasız büyümüş odun ve kömür tüccarı Bill Furlong'un hayatını ve bulunduğu konuma nasıl geldiğini öğreniyoruz. Genç yaşta hamile kalınca ailesi tarafından reddedilen annesine çalıştığı evin sahibi Bayan Wilson tarafından sahip çıkılmış ve bu sayede ikisinin de hayatları kurtulmuştur. Sürekli Bayan Wilson'ın yaptığı iyiliği ve o olmasaydı ne durumda olacaklarını düşünen Bill, bir gün kasabadaki manastıra kömür götürmek için gider ve o sırada bir kızla karşılaşır. Burada başlayan hikayemizde yazar İrlanda'da Katolik Kilisesi tarafından işletilen Magdalen çamaşırhanelerinde zorla çalıştırılan kadınlara dikkat çekmek çekiyor. En sonuncusunun 1996 yılında kapatıldığı bu çamaşırhanelerde en az on bin kadın zorla çalıştırılmış ve kaç bebeğin öldüğü veya annelerinden zorla alınıp evlatlık verildiği ise bilinmiyor. Susmak ve konuyu unutmak çevrenin ondan beklediği ve yapabileceği en kolay şeyken "böyle küçük şeyler" üzerinde düşünmeden duramayan Bill Furlong harekete geçiyor. Yazarın önceki kitaplarını da okuduktan sonra bu kadar kısa ve görünüşte sade metinlere bu kadar duyguyu ve yaşanmışlığı nasıl sığdırabildiğine şaşırmadan edememiştim. Kısa ama sizi uzun süre terk etmeyecek bir kitap.
Edebiyat & Roman
Böyle Küçük ŞeylerClaire Keegan · Jaguar Kitap · 20223,621 okunma