Uçurtma Avcısı
2022 3. kitabı
Uçurtma Avcısı Dünyanın en popüler ve en çok sevilen eserleri arasında olan Uçurtma Avcı'sı eserinin yorumu ile geldim. Dünya çapında bilinen ve 2007 yılında Penguin/Orange Readers's Group ödülü almış bu eser bu ünü hak ediyor diyebilirim. Kitap, Afganistan'da yaşanan birtakım olayları konu ediniyor. Bu konular öyle hassas ki okurken bile tüylerim diken diken oldu, yaşayanların neler hissettiğini düşünmeden edemedim, empati sınırım bir yere kadar yetti... Ortadoğu, insan hayatının ucuzluğu, savaş, ihanet, vicdan... Emir ve Hasan aynı yaşlarda iki çocuk, fakat hasan ona hizmet eden bir hazara... hazara; Afganistan'da yoksul bir kesimi oluşturan topluluktur, yani Hasan Emir'in hizmetçisidir. Buna rağmen aralarında ufak da olsa bir arkadaşlık söz konusu,bir gün Emir Hasan'a yapılan bir haksızlığa göz yumunca olaylar tümüyle değişir... Emir'in vicdanı ile kıskançlığı arasındaki bu çatışmanın ucu Hasan'ın hayatını tümüyle değiştirir... ve sonrasında acılar zincirlenerek devam eder. Bir yandan savaşın yarattığı tahribat, bir yandan zengin ve yoksulun yaşam standartları, bir yandan zulüm, insan hayatının ucuzluğu, masum çocuklar... Bu kitap bize Ortadoğu'da yaşanan hayatı, (hayat demek ne kadar doğru bilemiyorum) tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor... Okuyan her insanın gözlerinin dolmasına neden olacak bir eser. Dil olarak oldukça akıcı olsa da ortalarında bir durağan anlatım söz konusu daha sonrasında toparlanıyor merak etmeyin. Yaşanan şeyleri elbette biliyor olsak da okumak ve onların perspektifinden bakmaya çalışmak oldukça etkiliyor insani. Neden bu kadar sevildiğini de anladım bu sayede, kesinlikle tavsiye ediyorum dram olduğu için değil harfi harfine gerçek bir eser olduğu için. Okuyanları yorumlara bekliyorum, kitapla kalın sevgiler
Kitap Yorumu
Uçurtma AvcısıKhaled Hosseini · Everest Yayınları · 2024192,3bin okunma