Selam kitap dostlarım*
Ocak ayının ilk kitabı
İbni Sina’nın Hikmet Anıl Öztekin tarafından araştırılıp hazırlanan
“Hiç kimse görmek istemeyen biri kadar kör olamaz” kitabı
Destek Yayınları’nın “Düşünürler filozoflar”serisini çok sevdim.
Devam edeceğim mutlaka…
Hallac-ı MansurCehennem Acı Çektiğimiz Yer Değil Acı Çektiğimizi Kimsenin Bilmediği Yerdir okumuştum geçen yıl
•••
*Derlediğim yorumum•••>
"Evrende iyilik vardır ,hem de her zerrede.” der İbni Sina
Hem kendi çağında hem de sonraki bin yılda kimileri tarafından anlaşıldı ,kimileri tarafından sert eleştirilere maruz kaldı.Ancak gerçek şu ki İslam Felsefe'sinin altın çağı olarak bilinen bu dönemde çok önemli işler yaparak insanlara yol gösterdi.
•10 yaşında Kur'anı Kerim'i ezberledi
•Arapçayı ana dili gibi öğrendi
•22 yaşında babasının kaybetti
Müslüman ve Avrupalı felsefeciler olmak üzere Davinci'den,Aziz Thomas'a,bir çok düşünürü etkilemiştir
16 yaşında tanınmış bir hekim olmayı başarmıştır.
*El Mesah'tan:Hint Aritmetiği
*Ez Zahid'den:Fıkıh
*El Berki'den:Dil ve edebiyat dersleri aldı.
Öldüğünde 57 yaşındaydı.
Peki kısa mı yaşamıştı?
Yaşam ve ölüm konusunda şöyle der;
*"Hayatın genişliği uzunluğundan daha önemlidir."
*"Kişinin aklı bol olursa o zamandaki kıtlıktan ona bir ziyan olmaz.Kıtlığa rağmen ,o aklının bolluğu sayesinde hoş yaşayabilir.”
•İbni Sina yaşadığı zaman boyunca Yüzlerce esere imza atmıştır eser sayısı 450 olarak ifade edilse de 240 eseri günümüze ulaşmıştır,fakat en ünlü eserleri;
•El kitap üş şifa
•El kanun fit tıp
•İlk eseri; El Hikmet Ül Aruzziye
Eserlerinin yarısından fazlası tıpla ilgili değildir.
Tıp dalında "Avicenna" adı ile anılmaktadır.
•Sadece tıp alanında çok anılsa da ;matematik,astronomi,fizik,kimya,jeoloji,felsefe,dil,edebiyat,müzik ve felsefe aşanlarında da çok önemli bir isimdi.
İbni Sina bu kadar çok şey bilmenin yaşarken çektiği zorluklarını şöyle ifade eder;
"Bana haset eden kimseleri bir tarafa attım, adlarını anmadım.Onların ise bütün ömürleri bana haset ile geçti…"
Ulaştığı noktayı da
"Dünyanın haracını kendisi alanPadişah benden daha bahtiyar ve hiçbir bey benden daha Mesut değildir.Fakat siz bu zevki bilmezsiniz.Dünya hırsı peşinde olanların gözleri bunu seçemez… "
İfadesiyle dile getirir.
*"Eğer tozlar ve duman olmasaydı insanlar bin sene yaşardı."
•Bir çok hastalığın tanı ve tedavisini bulmuştur.
*"Düşünen gelişir ,düşünmeyen geri kalır." Cümlesi kısa yaşamının verimli sırrını açıklar bize.
#destekyayınları düşünürler serisinin okuduğum 2.kitabı
* Hikmet Anıl Öztekin #k:351805 #k:351805