Çağları Aşan Bir Deha

Devrim Yalkut
İbni Sina ya da dünyanın tanıdığı isimle Avicenna... 11. yüzyılda insanlığın cevap aradığı sorulara pozitif bilimci yaklaşımla karşılık vermiş bir felsefeci, eşsiz bir hekim, astronom, matematikçi ve fizikçi. Hayatı boyunca sorular sormuş, “neden”lerin peşinden gitmiş, çok okumuş, çok araştırmış, çok incelemeler yapmış bir insanlık incisidir İbni Sina. İnsanlığın emekleme döneminde, taassubun karanlığına düşmeden, akıl ile bilimin ışığında yürüyen tarihin bu en büyük hekimi, başta Müslüman ve Avrupalı felsefeciler olmak üzere, Da Vinci’den Aziz Thomas’a kadar birçok düşünürü ve sanatçıyı da etkilemiştir. Onun portresi, bugün dünyanın en saygın okullarının duvarlarını, düşünceleri ise en aydınlık beyinleri süslüyor.
128 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Haziran 2020

İbn-i Sina deyince akla tıp gelmeli zaten :)
5/10 puan verdi
Uzuuunca bir aradan sonra yazacağım incelememin biraz övgü dolu olmasını isterdim ama neyse ki başaramadım abiler neyse başlayalım. Destek yayılarının felsefe ve biyografi serisi sürekli ilgimi
İbni Sina - Hiç Kimse Görmek İstemeyen Biri Kadar Kör Olamaz
İbni Sina - Hiç Kimse Görmek İstemeyen Biri Kadar Kör OlamazDevrim Yalkut · Destek Yayınları · 20211,832 okunma
Puan vermedi
Bazı insanlar bu dünyaya çok yüce amaçlar uğruna gönderiliyorlar, buna kalpten inanıyorum. Nice sıkıntıdan, dertten, acıdan sonra kandil olup yanıyor, ışık saçıyor ve iz bırakıyorlar tarihe. Ibni Sina da o değerlerden yalnızca biri. Çoğunlukla kendi çağlarında kendi çağdaşlarınca anlaşılmayıp hatta epeyce linç edildikten yıllar yıllar sonra hakları teslim ediliyor ve bütün dünyanın saygı duyduğu, örnek aldığı, eserleri rehber kitap olarak değerlendirilen kişiler oluyorlar. Ben daha çok zaferle değil, seferle ilgileniyorum ve bu yüzden kendi çağıyla birlikte anlamaya çalışıyorum onları. Ibni Sina daha çok tıp âlimi olarak bilinse de inanılmaz felsefi görüşleri ve müthiş bir ilhamı var. Kitapta karşılaştığım bazı sözleri ve fikirleri ruhuma işledi ve uzun uzun düşündürdü beni. Destek Yayınları'nın felsefe serisinde çok derin bilgiler bulamayacağınızı yine belirterek, 'kişi hakkında hap bilgiler bana yeter' diyen okura önerir, daha derin anlamlar peşinde koşan okurun ise başka kaynaklara yönelmesini öneririm.
7/10 puan verdi
Felsefe dersinden yeni çıkmış gibi bi hisle kapattım kitabı. Bu sefer ki filozof ise İbni Sina. Adını genel anlamda tıp alanında duyuyor olsakta, İbni Sina ; görmek isteyenler için evrende görünenden daha fazla şey olduğunu görüyor ve anlatmaya çalışıyordu aslında. Ömrünü insanların aydınlanmasına harcayan bir bilim adamı denebilir. Bugün tıpta, astronomide, psikolojide ve daha birçok alanda netlik kazanmış buluşların ilk adımını atan kişidir İbni Sina. Küçük yaşında başlayan dahice ilerleyişi ömrünün sonuna kadar sürmüş, biz insanlığa birçok katkıda bulunmuştur... Kitapta din boyutunun fazlaca ele alındığını düşünüyorum. Bazı felsefe kitaplarının en saçma ve enteresan kısmıda dini fazlaca içeriyor olmaları bence. Sırf İbni Sina'yı tanımak için güzel ve dolu bir kitap.
7/10 puan verdi
"Bildim ve anladım ki, hiçbir şey bilinmemiş ve hiçbir şey anlaşılmamıştır." İbni Sina, tıbbın babası olarak bilinen İslam'ın Altın Çağı döneminde yaşamış bir düşünür, astronom,
Puan vermedi
İbni Sina : “Bildim ve anladım ki hiçbir şey bilinmemiş ve hiçbir şey anlaşılmamıştır.” Dünyanın tanıdığı ismi ile Avicenna yani İbni Sina Bu kitap hayatını, hayata bakışını, eserlerini, yapmış olduğu çalışmarıyla dünyada bıraktığı izlerle bizi tanıştırmaktadır. Kitapta bulunam sözlerinden büyük dersler çıkartılmaktadır. Büyük bir hekim olduğunu genç yaşta kanıtlamasıyla birlikte , tıp, astronomi, geometri, matematik, felsefe , metafizik alanlarında çalışmaları olmuştur. Okumak isteyenler için tavsiyemdir. Keyifli okumalar dilerim.
Puan vermedi
Hiç kimse görmek istemeyen biri kadar kör olamaz.
İbn-i Sina
İbn-i Sina
Evet eserimiz bu başlık altında verilmiş. İbni Sina bizlere bu cümleyi ne amaçla kurmuş, ne üzerine dile getirmiş, kitap içeriğinde tam
Çağları aşan deha...
10/10 puan verdi
Hikmet Anıl Öztekin'in kendine has bir tarzı var. İbni Sina'yı bu kitap sayesinde yakından tanıma fırsatı buldum. 11.yüzyılda yaşamasına rağmen günümüzdeki hastalıkların teşhisini yapabilmiş. Ki o zamanlar mikroskop vb. aletler henüz ortada bile yok. Yaşamını okuyunca kendisine daha da saygı duydum, bir an bile boş kalmamış her daim çabalamış, yeni bilgiler öğrenmek için. Velhasıl kitabı beğendim, tekrar tekrar okunacak kitaplar arasında yerini aldı...
10/10 puan verdi
Herkesin hayatında en az bir kere ismini duyduğu kişidir İbni Sina. Aslında kitap neden 1000 yıl önceki birinin günümüzdeki herkes tarafından isminin en az bir kez duyulduğunu çok güzel açıklıyor. Böylesine mükemmel bir değerimiz var ve çoğumuz bu kitabı okuyana kadar İbni Sina hakkında çok kısıtlı bilgilere sahiptik bu da bizim ayıbımız olsun. Kitap çok güzel, birçok süzgeçten geçirilmiş herkesin anlayacağı basit ve sade bir şekilde ortaya çıkarılmış. İbni Sina ile Einstein'ı dahi ortak paydada buluşturmuş varın gerisini siz düşünün. Yayıma hazırlayan Hikmet Anıl Öztekin abimize sonsuz teşekkürler. Toplumsal bir sorunumuz olan "geçmişimizi bilmeme" konusuna bir nebzede olsa ışık tuttuğu için kendisine minnettarız ve bu serinin mutlaka devamını beklediğimi en azından kendi adıma söylemek istiyorum.
İbni Sina
Puan vermedi
Bu kitap İbni Sina ile ilgili çok hacimli bilgi vermiyor olabilir, zaten yazılan her eser bu maksatla yazılmaz ancak gençlerin istifadesi için Destek Felsefe Serisi önemli bir işlev görmüş, çağları aşan dehaları ismen anmak, hatırlatmak bile başlı başına bir iş. İbni Sinanın El Kanun Fit Tıp kitabının Avrupada üniversitelerde tıp fakültelerinde yaklaşık 600 yıl ders kitabı olarak okutulduğunu bilmeyenimiz, duymayanımız yoktur. Bu belki de onun hekimliğindeki dehaya ilişkin en kült bilgilerdendir. Hekimliği dışında bilinen ikinci güçlü özelliği, filozofluğudur. Meşşai filozoflardan olup İslam felsefesinin altın çağına damga vurmuş, hem doğu hem de batıda birçok filozof ve sanatçıya ilham vermiştir. Tabi kitapta Meşşailik genişçe ele alınmamış, merak uyandırıp okuyucunun araştırmasına bırakılmış. Aynı zamanda hem matematikçi, fizikçi, biyolog, müzikolog, ruhbilimci ve astronom da olan insanlığa yüzlerce kült eser bırakan İbni Sina nın başka ülkelerde 11.yydan bu yana defalarca baskısı yapılan en temel tıp kitabının Türkiyede henüz 2017 de orijinal metinden çevrilmiş olduğunu bu kitaptan öğrenmek beni oldukça üzdü. Bkz. Syf 101
İbni Sina - Hiç Kimse Görmek İstemeyen Biri Kadar Kör Olamaz
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.