2023 5. kitabı
Öncelikle kitap güzeldi. En az bir kere okunması gerektiğini düşündüğüm bir eser. Fakat okurken göz ardı edilmemesi gerekilen hususlar var. Bir kere Victor Hugo ile bizim ölüme bakış açımız bir olamaz. Bunu bilerek okumalıyız. Yazarımız kitapta ölümü; çok kasvetli ve korkunç bir hâl üzre tasvir etmiş. Hâlbuki ne demiş Üstâd Necip Fâzıl: ''O demde ki, perdeler kalkar, perdeler iner, Azrârile ''hoşgeldin!'' diyebilmekte hüner...'' ''Kapı kapı bu yolun son kapısı ölümse; Her kapıda ağlayıp o kapıda gülümse!'' ''Öleceğiz; müjdeler olsun, müjdeler olsun! Ölümü de öldüren Rabbe secdeler olsun!'' ''Ölüm güzel şey; budur perde ardından haber... Hiç güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber?..'' Necip Fazıl Kısakürek Çile (sayfa: 150, 151, 152, 153) Yanii demem o ki biz ölümü; bir kurtuluş, bir zafer, bir sevinç kaynağı olarak görürüz her ne kadar acılı bir şey olsa da. Tabii ki yazar salt ölümü eleştirip, korkutmuyor. Aslında o, doğal ölümün tarafcısı, yanii idama götürülmenin eleştirisini yapıyor. Ona göre kişi ne günah işlerse işlesin, şu an ki hukuk kurallarıylada mevcut olan hapis tercih edilmelidir. Tabii ki kitaptan çıkarabileceğimiz çok farklı eleştirilerde var. Mesela; bir yerde insanların başkalarının ölümünü müthiş bir merakla ve coşkuyla karşılayıp, beklemelerini eleştiriyor ''Ah! Sırtlan çığlıkları atan iğrenç halk.'' diyerek. Giyotin'in ne kadar korkunç olduğundan bahsediyor bir yerde. İdam mahkumunun meydana getirtilip, yüzlerce insanın gözleri önünde öldürülmesi ve bu yüzden mahkum edilenin yalnızca suçu işleyenin değil geride kalan yakınlarınında oluşu. Bir aristokrat için geri çekilen kararların halktan biri için söz konusu olmaması. Kısacası bir çok eleştirisinde haklı olabilir fakat idama karşı çıkma düşüncesine karşıyım. Eğri oturup doğru konuşalım bugün tecavüzcülerin, hainlerin, kadınları öldürüp öldürüp 10 veya 15 yıl hapis yatanların kısacası herkesin kendi vicdanında gerçekten hak ettiğini düşündüğü kişilerin idam edilmesini istemiyor muyuz? Her gün idam tvitleri atanların, bu kitabı bütün yönüyle beğendiklerini dile getirmeleri veya muhteşem deyip gerçekçi bir eleştiri yapmamaları komik ve sahte geliyor bana. Veya ne düşündüklerinden onlarda emin değiller. Umarım bir gün; bu vatana ve millete ihanet edenlere, eşlerini ve sevgililerini sırf anlaşamadıkları için öldürenlere veya her hangi bir insanı kadın, erkek, çocuk fark etmez planlayarak ya da çıkarı için öldürenlere, bir kadının ruhunu öldürüp, kendilerinden utanmalarını sağlayan tecavüzcülere idam cezası gelir! Ölüm, inananlar için bayramdır. Ve Allah'ın kanunlarına göre yaşayanlar ölümden korkmaz. Bir İdam Mahkumunun Son Günü Victor Hugo
Dünya Klasikleri
Bir İdam Mahkumunun Son GünüVictor Hugo · Can Yayınları · 2018152,5bin okunma