Yaban
2023 16. kitabı
Yakup Kadri Karaosmanoğlu Merhaba arkadaşlar tekrar bir kitap yorumu ile geldim Konu Özeti ; Milli Mücadele sırasında Orta Anadolu’da bir köy. Tanzimat aydınının sosyo-psikolojik özelliklerinin uzantılarını taşıyan Ahmet Celal’in gözünden yazılan bir eser. Kendini kurtarıcı olarak gören, halkı eğitmeyi kendine görev edinmiş kafasında yarattığı gerçekle yaşanan gerçeğin çatışması sonucu “Yaban”laşan tipik bir aydın. Yorumum ; Öncelikle kitabı okurken aşırı akıcı olduğunu çok kısa süre içerisinde okunarak bitirilecek bir kitap olmakla birlikte herkes tarafından mutlaka okunması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum. Peki Neden herkes okumalı ? Bu sorunun cevabı şu olmalıdır bana göre; bireyin toplum içerisinde yalnız kalması ve topluma yabancılaşması, Aydın ile halk arasındaki uçurumu çok realist bir şekilde gözler önüne sererek, eser içerisindeki aydın ile halk arasındaki çatışmaya bahsi geçen konuların ve olaylar silsilesinin gelişimindeki tespitlerle Ahmet Celal’in beklentilerinin tersi durumların yaşanması,Ahmet Celal’i tamamen hayata küstürmüş, yabancılaşmış yöre halkının Ahmet Celal’e karşı tutumları ve düşman askerlerine olan kayıtsızlıkları sonucunda Ahmet Celal’in umutlarının tükenmesine sebep olmuştur. Bir solukta okuyup bitireceğiniz bu roman bana en büyük savaşın düşmanla savaşmaktan ziyade kendi halkının cahilliğinin savaşının ne denli daha önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir ve aklıma şu soru geldi okurken; hiçbir ülke yok ki Türkiye kadar kendi içerisinde hain barındırsın! Cahille birlikte girişilen mücadelelerin, nedenleri ve sonuçlarıyla tüm çıplaklığıyla anlatıldığı bu eseri işte bu yüzden okumalısınız. Okur puanım: 9/10 Yaban
2023 Okuma Raporları
YabanYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 202154,5bin okunma