resme duyulan sınırsız açlık ve arzu
2023 8. kitabı
• 20'li yaşlarımdan bu yana sevdiğim, hatta uzunca bir süre boyunca duvarlarıma eserlerini astığım bir ressam chagall. bu nedenle jaguar kitap'ın mutlu azınlığa armağan ettiği bu güzel kitap için teşekkür etmeliyim öncelikle. • her ne kadar resimlerini bilsem ve tuhaflıklarına hayran kalsam da chagall'ın yazma yeteneğini bilmezdim. kendini bulma yolunda geçtiği yolları ise hiç bilmezdim. • bugünkü belarus'un, o vakitler çarlık rusyası'nın vitebsk şehrinin yoksul yahudi mahallesinde "moishe shagal" olarak dünyaya gözünü açan ressam, ruslaştırılmış ismiyle "marc zakharovich shagalov", fransa'ya gittikten sonra aldığı "marc chagall" ismiyle dünyaya gözlerini yumdu. ve bu kitap ile 35 yaşına kadar olan hayatı gözlerimizin önünden bir film şeridi gibi geçti. • kitapta yalnızca chagall'ın hayatına değil, dönemin çarlık rusyası'ndaki ve fransa'daki sanat dünyasına da aşina oluyorsunuz. gorki, lunaçarski, troçki gibi tanıdık simalara rastlamak da mümkün. • resme duyduğu sınırsız açlık ve arzuyu, resimlerindeki anlamlandırması zor/tekrarlayan öğelerin kaynaklarını bizzat kendi kaleminden okumak çok keyifliydi. kendine güven, inanç, var olma savaşı gibi pek çok konuda da insanın kendi gençliğini tartmasına vesile oluyor. • çeviri, baskı öncesi hazırlık için sevgili jaguar kitap’a diyecek tek söz yok, ellere sağlık Marc Chagall Hayatım
HayatımMarc Chagall · Jaguar Kitap · 201647 okunma