2023 8. kitabı
Okunma: 21 Mart 2023 12:13
Öncelikle kitabı yurtta kızlardan okumak için kitap istediğimde bir tane arkadaşım bu kitabı göstermişti . Ama ben edebiyat kitaplarını sevmiyordum. Benim için dış kapakları ilgimi çekmiyordu . Kitapları dış kapaklarına göre değerlendirme gibi kötü bir özellik benimkisi . Biraz bu özellik - gıcık bir huy - azalsada hâlâ sanırım devam ediyor . O yüzden bu kitabı arkadaşımdan alıp okumamıştım. Keşke okusaymışım daha önceden tanışsaymışım bu kitapla . Yazarın diğer bir kitabınıda öğretmenimizin zoruyla okumuştum . Kuyucaklı Yusuf Sabahattin Ali sözlü için bu kitabıda sevmiş etkilenmiştim ama işte dış kapaklardan Kürk Mantolu Madonna ' yı o zaman okumadım. Beni kitaba başlatan bu uygulamadan rastladığım bir alıntıydı . " Seni seviyorum . Deli gibi değil , gayet aklı başında olarak seviyorum." Bu alıntıyı çok sevdim , etkilendim . Ve hemen kitaba başladım . Kitap anlatılış tarzı olsun , olaylar olsun , içindeki hayat mesajları olsun , karakterleri olsun beni çok etkiledi . Kesinlikle öneriyorum. Aşkı çok güzel yaşamaları . Raif Efendi ' nin tavırları , sonundaki pişmanlığı ... Maria Puder ' in sevgiye olan bakışının değişmesi ... Sabahattin Ali kitabın ana fikrini , " Dünyanın en basit , en zavallı , hatta en ahmak adamı bile , insanı hayretten hayrete düşürecek müthiş ve karışık bir ruha maliktir ! Niçin bunu anlamaktan bu kadar kaçıyor ve insan dedikleri mahluku anlaşılması ve hakkında hüküm verilmesi en kolay şeylerden biri zannediyordunuz ? " sözleriyle çok güzel anlatıyor . Sabahattin Ali bu edebiyatımızın taçlarından birini yazarken askerde ve kolu alçıdaymış. Zorlanarak kolu acıyarak yazmış bu eseri . İyi ki yazmış iyi ki okumuşumum. Kitabı kesinlikle öneriyorum .
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025376,7bin okunma