Aradığım kitap buymuş. Mihail bulgakov'un kim olduğunu elime kitabı alana dek bilmiyordum. Kendisi yazdığı yazılar nedeniyle Sovyet Rusyasında kitap basımı yasaklanan ve edebiyat çevrelerince dışlanan biri. Mizahı, net yergileri, anlatım tarzı muhteşem.
Hikayede hızlıca bahsedeyim:
Bir köpek olan Şarik (Ruslarda yaygınmış, bizdeki karabaş gibi ama evcil ve cins köpeklere konulan hali) sokakta hayatta kalmaya çalışır. Sokakta gaddar Rus toplumunu anlatır. Sürekli eziyet görür. Sonra Kemeraltı diye geçen köhne bir yerde uzanırken bir adam onu sosisle tavlayıp evine götürür. O kişi bir doktordur ve Şarik üzerinde bir deney yapar. Yapılan deney sonucu insana dönüşmeye başlayan Şarik, profesörün burnundan gelir, illallah ettirir ve saire fazla anlatmaya gerek yok.
Kitap, Sovyet düzenini dimdirekt eleştiri içerisinde. Hafif bilim-kurgu bolca gerçek ile Gregor samsa'nın ( Dönüşüm) hikayesi ile aynı türdedir. Sert bir mizahı var yazarın hoş.
Rus isimlerinin zor olduğuna herkes mutabık. Ve yazar karakterlerin birinci ikinci ismini bazen soyismini bazen lakabını kullanıyor buna rağmen karakterler “ Muhteşem Gatsby" kadar karışık gelmiyor. Hatta bayağa basit geliyor.
Bulgakov'un başka kitaplarını da okumak isterim. Keyifli okumalar.