Franz Kafka
2023 1. kitabı
Hem spoileri hem de spoilersiz yorum yapacağım. Franz Kafka'dan okuduğum ilk eser Dönüşüm oldu. Açıkçası bana göre akıcı, sade bir anlatımı vardı. Bir oturuşta okuduğum kısa ama etkili bir kitaptı. Yazarın anlatım dilini sevdim. Kısa bir kitap olmasına rağmen değindiği konu gereği ve anlatımı ile hafızalarda yer edinen bir eser bence. Konu ise başrol karakterin, yani Gregor Samsa'nın, sabah uyandığında bir böceğe dönüşmesiyle başlıyor. Daha sonraları ise ailesi ile yaşadığı çatışmalar, toplumun beklentileri, böcek anlayışı, farklılığın dışlanması gibi konular işleniyor. Toplumun aslında birbiri ile olan ilişkisinde gerçek yüzünü açığa vuruyor. Bundan sonra yazacaklarım ise spoiler olacak. Ailesinin aslında onu bir para makinesi gibi görüyor olması, kardeşi dışında annesi ve babasının ondan iğrenmesi, lakin kız kardeşinin de sadece üstünlük vasıtasıyla ona yaklaşmaya çalışması, Gregor'un her şeye rağmen ailesini önemsemesi ve bu durum karşısında kendisini suçlaması, toplumun böcek anlayışı ve yine toplumun yaratmış olduğu çıkar ilişkili sistem. Eğer Gregor böceğe dönüşmeseydi boşa bir hayat için çırpınıp gidecekti. Gregor gibi hayatı olan çok kişi vardır bence. Sonunda bir iki damla gözyaşı geldi benden. Çünkü acı bir sonu oldu kendisi için. Toplumun sistemi bu şekilde çok güzel işlenmiş. Severek okuduğum bir kitap oldu.
DönüşümFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022267,7bin okunma