2023 30. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2023 11:54
Ahmet Hamdi Tanpınar/ Beş Şehir Bir kitap' a başlarken inceleme yazmak, düşüncemi paylaşmak gibi niyetim olmaz. Buna sebep olan eser'in kendisidir. Beğendikten sonra o yazma hissi ile yaklaşırım. İşte Beş Şehir'de araştırıp seçtiğim ve o hisle düşüncelerimi aktardığım eserdir. Ahmet Hamdi Tanpınar ; Anadolunun bu güzel beş şehrimiz; Ankara, Erzurum, Konya, Bursa ve İstanbul 'a giderek görmesi, yaşayarak hissetmesi, hislerini, anılarını kaleme aldığı eserdir. 224... sayfa olmasına rahmen bir solukda bitecek kitap değil şehir, şehir üstünde durup düşününce yazarın ne anlatmak istediğini daha iyi anlıyorsunuz. Kitap'ın özelliği Şehirleri anlatırken; tarih ve edebiyat bilgisi ile mimari yapısı maneviyat şuuruna çıkarak Şehrin manevi sahipleri Hacı Bayramı Veli, Emir Sultan Buğari Hz, Mevlâna Hz, Aziz Mahmud Hüdai Hz gibi  değerlerinden bahsetmekte, selçuklu ve Osmanlı devirlerini ele alarak günümüze ulaşan Cami, köprü, kale, saray, kervansaray,....vs gibi  mimari yapıları  Şehir, şehir anlatıp yaşanmışlığın kattığı medeniyetleri, Bu şehirlerin bir ruhu olduğunu dile getirmiştir. Aslında Anadolumuz'un her şehri çok özel, çok güzel ve "Vatan" tanımını Aziz Şehitlerimizin kanı ve kahraman Ecdadımızın  mücadeleleri bize göstermektedir. Tıpkı milli şairimiz Mehmet Âkif Ersoy 'un söylediği gibi; "Bayrakları bayrak yapan üstünde ki kandır; toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır." İstanbul' da doğduğum ve yaşamımı sürdürmem dışında; Anadolumuz'u karış, karış, gidip görmek niyetim vardır. Vakıa düşüncem şudur ki; Her hangi bir şehiri,  tarihi mekânı, gezerek, sorarak bilgi alınabilinir, ama gitmeden o yer hakkında araştırıp bilgi sahibi olunursa o atmosfere ulaşınca taş'a toprağa, dokunarak bir bardak suyun, bir dilim ekmeğin tadına varınca; Filhakika yıllar geçsede o bir dilim ekmeği yada gözünüzün önüne gelen ilk resmi, tabloyu, yapıyı unutmuyorsunuz. Ahmet Hamdi Tanpınar Ustadan Beş şehiri okuduk, faydalandık; bende Âlimlerin, ulemaların söylediği, eserlerinde yazdıkları yüz yıllarca süre gelen bir hakikati nakşetmek istiyorum. "Bu beş mekân İslâmi açıdan ve müslümanlar için çok önemli, çok özel anlam ifade eder." Sırasıyla; *Kabe-i Şerif *Medine-i Münevvere *Mescidi Aksa- Kudüs *Ayasofya *Bursa Ulu Camii Allah'a çok şükür hepsi müslümanların elinde zaman, zaman kudüs özelinde malesef sıkıntılı durumlar olsada gezip, görebilmek, ibadet edebilmek mümkün; inşAllah orasıda en kısa zamanda tamamiyle özgürlüğüne kavuşması için Cenabı Allah'a niyaz ederim.
Beş ŞehirAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 201914,2bin okunma