Deniz ve Toprak
2023 38. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2023 13:58
Görülmeyenler Roy Jacobsen’in hikayenin geçtiği adadan ismini alan Barroy serisinin ilk kitabı. Adada yaşayan ailenin kızı Ingrid Barroy’un bakış açısından takip ettiğimiz hikayeye onun üç yaşında vaftiz edilmesiyle başlıyoruz. Ingrid’in genç bir kadın olmasına kadar geçen sürede Barroy ailesinin yaşadıklarına, doğa ile mücadelelerine ve değişen dünyada kendi kaderlerini belirleme çabalarına tanık oluyoruz. Dış dünyaya bağlı olmasına rağmen kendi içinde bir dünya Barroy. Adalar yazın ne kadar güzellerse kışın da o kadar karanlık ve zorlayıcılar. Adadaki bu klostrofobik atmosfer roman boyunca hissediliyor. Ingrid’in babası Hans’ın dünyaya entegre olma çabalarını, farklı bir hayat hayallerini ve annesi Maria’nın doğduğu adaya ve başka yerlere duyduğu özlemi okurken bu az nüfuslu ama kalabalık adada hareket dolu bir yaşam çıkmıyor karşımıza. Ama karakterleri ve o dönemde adada yaşanılan atmosferi göstermesi açısından aydınlatıcı bir kitap. Doğa betimleri ile beraber de roman benim için hoş bir okuma deneyimi oldu. Yazar bir röportajında kendi annesinin benzer bir adada büyüdüğünden ve kendisinin de yazlarını orada geçirdiğinden bahsediyor. Ayrıca gençliğinde bu bölgede bir dönem balıkçı olarak da çalışmış. 20. yüzyılda Norveç’in yaşadığı zenginleşmeyi ve bu süreçte zamanla kaybolan bir yaşam tarzını anlatıyor. Bu incelemeyi serinin ikinci romanı Beyaz Deniz ’i okuduktan sonra yazdım. Yazar köşede kalmış hikayeleri romana eklemekten ve bunları tekrar hatırlatmaktan hoşlanıyor. Üçüncü kitap Rigel’in Gözleri önceki yıl yayımlandı. Umarım dördüncü kitabı için de fazla beklememize gerek kalmaz.
Edebiyat & Roman
GörülmeyenlerRoy Jacobsen · Yapı Kredi Yayınları · 2016186 okunma