Kitap, New York'tan Buenos Aires'e gitmekte olan bir gemide oldukça tanınan ünlü satranç şampiyonu Czentovic, normal seviyede satranç oynamayı bilen, ayrıca olaylara kendi anlatımından tanık olduğumuz anlatıcı ve bazı yaşadığı şeylerden dolayı yolu satrançla kesişsen ve satrançta ustalaşan ama uzun süredir oynamaya ara veren Dr. B.'nin arasında gelişen rastlantı sonucu olayları anlatmaktadır. Bundan sonrası "Spoiler" içerebilir.
Bölümüm gereği Dr. B.'nin Naziler tarafından esir alındığı zaman ona işkence yöntemi olarak fiziksel şiddet değil psikolojik şiddet olarak her şeyden izole ederek bir otel odasına kapatılmasına dikkat kesildim. Satranç ile de tam bu noktada buluşuyor. Kitapta da okuyunca göreceksiniz, Dr. B.'nin bir zaman sonra odanın dışında olan her şeye özlem duymaya başlıyor ve yaşadığı durumu bir hiçlik olarak tanımlıyor. Ayrıca yalnızlıktan Dr. B'nin kişiliğinde bir bölünmeye kadar gittiğini, bilişsel çatışmalar yaşadığını görmüş olmuş olacaksınız sevgili okurlar.
Daha sonrasında kamptan bir şekilde kurtulsa da travma sonrası kronik bir stres bozukluğu da gösteriyor. Bunu da satranca ara verdikten sonra tekrar oynamaya başlaması tetikliyor.
Zweig diğer edebiyat dışında psikoloji bilimiyle de oldukça haşır neşir olmuş. Bunu da bir çok eserine de yansıtmış bu kitapta da olduğu gibi.
Keyifli okumalar dilerim.