Birkaç sene önce Twitter'da bir tweet görmüştüm. Gayet alımlı güzel bir hanımefendi üzerindeki derin dekolteli kıyafetiyle fotoğraf paylaşmıştı-bu arada dekolteli olmasını vurgulamamdaki sebep açıklamanın iğrençliğiydi - normalde açıklamayı görmesem güzel bir kadın der geçerim ama açıklamayı okuyunca beynimden vurulmuşa döndüm, şöyle yazıyordu: “Kızlar manitanız beni görünce size ekmek vermez” ve zamanla bu akım haline geldi üzerinden baya uzun bir süre sonra tepkiler almıştı bu iğrenç tweet. Ama hiç unutamadım neden bilmiyorum... Şimdi bunun kitapla ne ilgisi var diyeceksiniz, bu kitap sık sık beni o kıza götürdü onun davranışının nedenini düşündürdü ve anladım ki aslında çevremizdeki çoğu kişi bu düşüncelerle yaşıyor ve yaşamaya devam ediyor. Bu örneğe sık sık atıf yapacağım ama önce başka konulara değinmek istiyorum.
Mary Wollstonecraf; Mary Shelley'in annesi, kızının doğumundan 11 gün sonra vefat ediyor. Mary Shelley 18 yaşında dünyanın ilk bilim kurgu kitapları arasında sayılan Frankestain kitabını yazan kişidir-. Annesinin bu kadar kadın hakları üzerine çalışması ve kızının bu kadar büyük bir başarıya imza atması gerçekten de bana çok çok etkileyici geliyor, belki şey diyebilirsiniz annesi onu yetiştirmedi ,ama bu kadın emin olun annesinin yazdıklarını okudu ve onu görmese de onun kitaplarıyla kendini eğitti, onun büyük bir yazar olmasını ben en çok annesine bağlıyorum haksız olabilirim :) Onu yetiştirmeden böyle bir yazar ortaya çıkarttı, yaşasaydı-bunu çok merak ediyorum ve düşünüyorum- nasıl bir ilişkileri olurdu . Ama Frankestain kitabının yazmasını tek sebebe bağlamıyorum .
Peki Mary Wolstonecraf ne anlattı bu kitapta bence en temel öğretisi şuydu AHLAKTA CİNSİYET AYRIMI OLAMAZ OLMAMALIDIR. Fakat bizim toplumumuzda bu öylesine yaygın ki, birkaç örnekle