Başyapıt
2023 2. kitabı
Huzur okuyuculuk kişiliğimin gelişmesine büyük katkı sağlayan, aynı zamanda benim gözümde Türk edebiyatının en nitelikli romanlarından biri. Bu romanı rahatça okumak için okuma geçmişinizin olması gerektiğini düşünüyorum, bununla birlikte Huzur yalnızca bir kez okunup rafa kaldırılacak bir eser değil. Anlatılanları kavradığınızı düşünseniz de her okuyuşunuzda ayrı bir fikir aklınıza yerleştiriliyor. Anlatılanların ne olduğuna gelecek olursak, dönem yazarlarının en büyük sıkıntısı olan arafta kalmışlık ve hakikat arayışı ile birlikte cumhuriyet gelişmelerinin geçmişe olan özleme sebep olması bu kitapta sık sık bize kendini hissettiriyor. Sık sık felsefe ve musiki alanlarından oldukça etkili diyaloglar okuyoruz ve bu yapıtın varlığı bile Tanpınar’ın edebiyatımızdaki değerini etkili bir şekilde ortaya koyduğunu düşünüyorum. Romanın akışı aynı zamanda üzerine detaylıca düşünüldüğüne emin olduğum karekterler üzerinden bölümlere ayrılarak inşa edilmiş. Çoğu eleştirmenin yazılarında “etkili bir aşk romanı” olarak bahsedilen Huzur, doğru okunduğu müddetçe basit aşk romanı olarak nitelendirilemez. Romanda işlenen aşk teması, kurguda oldukça geri planda işlenmekle birlikte Mümtaz’ın aklında ve romanda asıl yer tutan tema hakikatı bulma ve arafta kalma ile boğuşmadır. Huzur, okuyucuya büyük getirilerinin olduğuna yürekten inandığım bir roman.
Roman
HuzurAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 201921,4bin okunma