Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

216 syf.
7/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Hatırası var vurmayın.
Öncelikle can yayınlarınından ilk defa nefret ettim diyebilirim günümüz Türkçe baskısı da yayınevinde olduğu halde; *talep etmek - istemek* *yüzünde hüzün vardı - gönül üzgünlüğü* Gibi saçma sapan dip notlarla doldurulmuş kitaptan kopmama neden oldu aşırı derecede beni yordu. Şimdi kitap içeriğine gelecek olursam günümüzde de varlığını sürdürmüş olan dinci yobazların şeriat yanlısı insanlara
Halide Edib Adıvar
Halide Edib Adıvar
'ın bir diyeceği var "namus kadının yüzünü açıp açmamasında değildir." Namus iki bacak arasında da değildir. Dinine bağlı gözüken insanların günümüzde de kendi 4 yaşındaki kızını başka erkeklere pazarladığını biliyoruz. Bu ne dindir ne de dinsizliktir, bu karaktersizliktir.
Halide Edib Adıvar
Halide Edib Adıvar
kaleminden ilk okuduğum romanı dönemi anlatan yazarın isimsiz bir köy olarak aslında Türkiye'nin her bir kasabanın bunları yaşandığını vurguluyor. Şüphesiz o dönem yurdumun her bir kasabasında hala sonu gelmeyen yobazlar mevcut. Bunlar ne hain ne de vatansever kendilerini Allah yolunda zanneden insan müsvetteleridir. Kitapta bu dinci yobazların hainlerden bile kat kat daha yeter bir sülük olduklarını bir kez daha görüyoruz. Kitaba 7 puan vermemin sebebi ise şöyle; Tosun karakterinin halktan para talep etmesi* (dip not istemesi*) bunun ülkenin kurtuluşu için gerektiğinin vurgulanması ve adalet için fakir halktan para almayacak olmasını belirttiği halde, aliye ile tanıştıktan sonra bu paradan vazgeçmesi demekki neymiş gerekli değilmiş sevdiği kadın dedi diye vazgeçilebiliyormuş. Her şey Aliye karakteri üzerinden anlatılmış bütün kasaba Aliyenin güzelliğine hayran yunan komutanı da dahil zaten hiç bir güzel kız elde edememiş ülkesini satacak kadar hasta olmuş kıza bulunmaz hint kumaşı. Kasaba insanları bu kız için her fenalığı yapmaya hazır. Koskoca Türk askerinin o kasabadaki zaferinin dolaylı yoldan bu kıza borçlu olması, Türk askerini Türk ordusunun kahramanlığına gölge düşürmüştür. Zaten Aliye'de ülkesi için değil sevdiği adam için bazı şeyleri yapıyor.
Namık Kemal
Namık Kemal
'in
Vatan Yahut Silistre
Vatan Yahut Silistre
eserinde dediği gibi "vatanım sensin." Vatan kimine göre bir toprak kimine göre sevdiği insan. Aliye'nin çizdiği profil kadınlara ilham olunası cinsten ve kasaba için çocuklar için gelecek için hiç bir şeyden korkmuyor vallahi de billahi. Sonu için hüzünlendim, elveda ruhumun kıymetlisi, yorgun ruhların toplandığı o yerde tekrar buluşacağız, hoşçakal Aliye.
Vurun Kahpeye
Vurun KahpeyeHalide Edib Adıvar · Can Yayınları · 201910,5bin okunma
·
392 görüntüleme
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.