2023 11. kitabı
Arrival'ın aslında bir kitap adaptasyonu olduğunu öğrendiğimde, derhal eserin yazarının diğer çalışmalarını keşfetmeye atıldım. Filmin uyarlandığı kitap olan 'Geliş' haricinde en çok gözüme çarpan parça 'Nefes' oldu. İlk bölümü bitirene kadar kitabın antoloji ürünü olduğundan bihaberdim. Açıkçası hikayelerin hiçbirisini beğenmedim. Okumamın üzerinden aylar geçmesine rağmen eleştiriyi yazmaya ancak şimdi elim vardı çünkü kanımca oldukça sıkıcı ve bayat bir anlatıydı. Chiang her öyküsünde oluşturduğu dünyanın terminolojisine öylesine odaklanıyor ki, ortadaki hikaye bir noktadan sonra etkisini yitiriyor. Afili bilimsel terimler kullanma pahasına kimi zaman basit durumlar sayfalar sürüyor. 'Simyacının Kapısı ve Tacir' ile 'Nefes' yine fena değildi, okurken benliğinizi sorgulamanıza zemin sunan olguları işlemiş fakat geri kalanı... hele ki sanal hayvanları içeren hikaye... tüm çabalarıma rağmen kitabı bir türlü kabullenemedim. Üzgünüm Chiang, kalemin okuma zevkimle pek uyuşmuyormuş. Ted Chiang Nefes
İnceleme
NefesTed Chiang · MonoKL Yayınları · 2020259 okunma