1920 yılında Rus bir yazar olan Yevgeni İvanoviç Zamyatin tarafından kaleme alınan ve Cesur Yeni Dünya ile 1984 kitaplarına ilham kaynağı olmuş distopik bir romandır. Kitap 1920 yılında kaleme alınmasına karşın, dönemin iktidarının baskı ve sansürüne maruz kaldığından eser, ülkesinde yayımlanmamıştır. İlk olarak 1923 yılında Çekçe basılmış ardından da 1924 yılında İngilizce çevirisi ile yayımlanabilmiştir. Anadilinde yayımlanması 1952'de, anavatanında yayımlanması ise ancak 1988 yılında mümkün olmuştur.
Zamyatin'in distopik dünyasında yeryüzünün son devrimi gerçekleşmiş ve İkiyüzyıl Savaşları sonucu totaliter bir yapıya sahip Tek Devlet kurulmuştur. İnsanların artık birer "Numara"ya dönüştüğü, camdan evler ile şeffaf bir yapılanmanın var olduğu, uyuma, uyanma, yemek yeme, yürüyüşe çıkma gibi günlük rutinlerin dahi belirli saatlerde ve toplu olarak gerçekleştiği ve mevcut olan bu düzenin Koruyucular tarafından denetlendiği yeni bir yapılanma... Bu yeni düzende, Tek Devlet'e yakışır bir şekilde, Numaralar'ın "her şeyi" olan ve onlar için en mükemmel düzeni kurmuş olan "Velinimet" adındaki tek yöneticileri bulunmaktadır. Hayatlarının her noktasında denetlenen, farkındalıklarını, hayal güçlerini ve ruhlarını kaybetmiş olan bir "yığın"ın ürpertici hikayesi ile karşı karşıyayız. Bu hikaye İntegral adı verilen camdan bir uzay aracını inşa etmekte olan başmühendis D-503'ün "mükemmel" hayatlarını ilkel toplumlara anlatmak için kaleme aldığı günlük kayıtlar aracılığıyla aktarılmıştır.
Bir yanıyla şaşırtan bir yanıyla ise asla şaşırtmayan finali ile kesinlikle okunmaya değer bir eser olduğunu düşünüyorum.