Tarihle Yoğrulmuş ve Düşünen Bir Tanpınar
2023 139. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2023 00:03
Ankara, Erzurum, Konya, Bursa ve nihayet İstanbul... Şehirlerin sıralanışı bile çok manidar değil mi? Başkentimizle başlıyor, şehirlerin şâhı olan İstanbul'la sonlanıyor. En çok da İstanbul'u yazmış Tanpınar. Bu kitabın büyük oranda gezi yazısı niteliğinde olacağını düşündüğümden bol bol şehir betimlemeli bir kitap olarak tahayyül etmiştim. Deneme kitabıymış. Belki de bu yüzden şehirlerin betimlemeleri gayet ölçülüydü bence. Hatta özellikle İstanbul'da daha fazla olmasını arzuladım. Oysa Tanpınar daha çok şehirlerin tarihlerine, şehirlerle ilgili eski hikâyelere değinmiş. Tanpınar'ın çok geniş bir tarih bilgisi var. Şehirler iyi ele alınmıştı bence. Fakat kitap, Tanpınar'ın muhafazakâr bir yazar olduğu göz önünde bulundurularak okunmalı elbette. Osmanlı'daki İslami kültürü benimsediğini ve bu kültürün devam ettirilmesi gerektiğini düşündüğünü, oysa Türkiye'nin gitgide Batılılaştığını ve bundan dolayı duyduğu rahatsızlığı kitabı okurken yer yer görüyorsunuz. Bu bakış açısının etkisiyle de şehirlerin tarihleri ve mimarileri anlatılırken daha çok İslami unsurlara yer verilmiş. Mesela türbeler ve camilerle ilgili hikayeler yoğunluktaydı. Pek çok tarihi kişilikten de bahsediliyor. Tarih sevmiyorsanız kitabı zevkle okuyacağınızı düşünmüyorum ancak Tanpınar okurlarının bu kitabı okuması gerektiğini de söyleyebilirim. Tanpınar'ın şahsî fikirlerine ulaşabileceğiniz bir kitap çünkü. İstanbul'un betimlendiği bölümler çok güzeldi. Fakat yine de Tanpınar'ın İstanbul'u Huzur romanında daha iyi betimlediğini düşünüyorum. Tanpınar'ın fikir dünyasını seviyorum, bu kitaptan da pek çok görüşü hoşuma gitti. Şehirlerden bağımsız olarak fikirlerine yer vermesi nedeniyle kitap çok monoton değil, kendini okutuyor. Beş Şehir Ahmet Hamdi Tanpınar
Edebiyat,Deneme
Beş ŞehirAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 201914,2bin okunma