İyi ki gitmiş o güzel insanlar
2023 30. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2023 01:31
"O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık." İşte o meşhur cümlelerin ait olduğu kitabı nihayet bitirebildim. Görmek kitabını bitirdiysem bütün kitapları bitiririm diye düşünüyordum o kitaptan daha fazla zorlandım. Bu kadar ince detaylı betimlemeleri kaldıramadım maalesef. Bir cinayet romanı okuyacağımı düşünüyordum. Nereden bile başladığını bilmedikleri kan davası okuduğumu anlamak hayal kırıklığı oldu. Karınca dövüşü üzerinden karakterlerin kaderine bağlamak ve karakterlerin kendi içindeki felsefeleri, hedefleri bir yandan ülkenin siyaseti, sarı yağmurlar asla durmayan sarı yağmurlar ve sonra taşları çatlatan o sıcak... Edebiyat seven biri olarak bu esere saygısızlık etmek istemiyorum ama gerçekten yaşım bu eseri hakkını vererek okumaya yetmedi. Yaşar Kemal Sözlüğü sanırım önce bu kitabı okumak gerekirdi. Gelelim romanımıza Derviş bey ve Mustafa bey aslında İstanbul'da okumuş kendinden bir önceki nesle göre eğitimli ve felsefesi olan insanlar hatta bazı sayfalarda ölüm üzerine düşüncelerini uzun uzun okuyoruz. En çarpıcı köylü kurnazı karakteri Hacı kurtboğandı bence 80 kadınla sırf tarlası için evlenip boşamak desen var. cinayet işleyip yerine başkasını yatırmak desen var. Bu kan davası dursun diye Vali, kayamakam bile dahil oluyor. Belki Mustafa Bey'in annesi Karakız hatunun hırsı olmasa bitebilirdi diye düşünüyorum. Son suikast teşebbüsünde de başarılı olamayan Mustafa bey evine soyulup gönderilince Karakız hatun, Derviş Bey'in konağına gidiyor. Oğlu İbrahim'in üzerine şarjörü boşaltıyor. Tabi Derviş beyde Mehmet Ali'nin peşine düşüyor.Mustafa Bey'in oğlu Mehmet Ali tabii ki kaçıyor. Zaten Mustafa bey baya sitem ediyordu. Siz bu davaya ciddiyet vermezsiniz ben ölüp gittikten sonra bırakırsınız diyordu. Sırf Mehmet Ali traktör alıp çiftçilikte yenilikleri yakalamaya çalışıyor diye... Mustafa Bey'in bu düşünceleri kan davasını mecbur oldukları için değil içten içe bunu yapmak istediklerini anlıyorum. Kitap aslında uclemeymis ama ikinci kitabı yazılmış sadece Yusufçuk Yusuf devam kitabını okuyacak gücüm yok maalesef. Mehmet Ali mavi traktörü ile tarlaları sürüyor hayalimde kan davasının peşini bırakmış. Yaşar Kemal Kürtler için Türk, Türkler için Kürt kalıyormuş gerçekten. Köylünün masum, gariban, yokluk çeken yönünü de eline güç geçince nasıl kurnazlığa ve kötülüğe kendini kaptırdığını bize çok detaylı işliyor. Ağaların kan davasıyla birbirini öldürmesi doğal seleksiyon diyelim. Gariban köylünün kanını emmelerinin sonucu herhalde. Kitap o kadar ağırdı ki biraz hikâye okumak istiyorum.
Edebiyat & Roman
Demirciler Çarşısı CinayetiYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20193,336 okunma