2023 35. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2023 00:41
Evet... Yine sevgili Nihan Kaya, yine ben. Yazarı ve kullandığı dili çok seviyorum gerçekten. O yüzden biz Nihan Kaya'dan devam.. Gerçekten uzun zaman aldı kitabı bitirmem, sınavımdan dolayı. Bu kadar sürmesi üzse de, her yere yanımda mutlulukla taşıyıp zevkle okuduğum bir kitap oldu. "Bu kitap, mükemmel bir kitap değil. Hele bir sanat eseri hiç değil. Ama samimi bir kitap." Açıkçası kitap tamamen erteleme üzerinden ilerlemiyor, evet ana konu erteleme ancak ertelemenin sebepleri üzerinden bazen konu biraz fazla dağılıyor. Aslında yazarın da söylediği gibi, kitap daha 'konuşurmuş gibi' yazıldığı için bu da çok doğal. Birçok kişinin aksine bu durum benim hoşuma da gitti. Okuduğuma sevindiğim eserlerden birisi oldu açıkçası. İlk başta, ' İyi Aile Yoktur'u okurken, yazarın çok fazla alıntı kullanmasından çok rahatsız olduğumu hatırlıyorum, özellikle Alice Miller'dan. Bu kitapta da gerçekten fazla alıntı vardı ancak ben güzel düzenlendiğini düşünüyorum ve güzel bir şekilde metne bağlanmış. Alıntı sayısının azaltılabileceğini düşünmekle beraber, ben önceki kadar rahatsız olmadım. Aksine, yapılan alıntılar bana yeni kitapların ve yeni ufukların yolunu açtı ve artık okumam gereken daha fazla kitap var.. Teşekkürler Nihan Kaya! :) Fazlasıyla -istemeden de olsa- erteleme davranışına sahip birisi olarak kitabın birçok cümlesi, bana çok tanıdık geldi ve bunun psikolojisini öğrenmek beni çok mutlu etti. Kitapta her ne kadar gerçekten güzel çözümler olsa da bu durumu pratiğe dökmek bence çok daha zor... Yine de bu durum üzerine düşünmeme yol açması kitabın en sevdiğim özelliklerinden birisi oldu. Yazarın kendi depresyonundan bahsetmesi kimi arkadaşları rahatsız etmiş, olabilir tabii ki. Ben de okurken depresif hissettiğimi söyleyebilirim. Ancak bu sanırım biraz da Emre Erdoğmuş balımdan öğrendiğim 'empati çöplüğü' terimiyle alakalı. Bir yerden sonra birisi size bir şey anlatırken, kendinize bunun sizin derdiniz olmadığını hatırlatmanız gerekiyor. Aksi halde, gereksiz yere çok yoruluyorsunuz gerçekten. Sonlara doğru gerçekten yoğunlaşsa da, yazarın kendi hayatıyla alakalı bahsettiği kısımlar benim gerçekten ilgimi çekti. Bir kitap okurken, bunu yazan kişinin hayatını ve bu kitabın nasıl bir psikolojide yazıldığını merak ediyorum ben şahsen. Hayatınızda fazlaca erteleme davranışına sahip bir bireyseniz, okumanızı kesinlikle tavsiye ederim, ancak öncelikle belki de Nihan Kaya'nın bir iki kitabını okusanız fena olmaz, bence Nihan Kaya okumaya başlamak için doğru kitap bu değil. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim, herkese iyi okumalar.
İnceleme
ErtelemeNihan Kaya · Eksik Parça Yayınları · 20242,167 okunma