Hayatın Parolasını Vermiş Adam!
2023 1702. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2023 00:55
Engin Geçtan’ın "Hayat" kitabı, 1932-2018 yılları arasında yaşamış bir psikiyatristin gözlem ve deneyimlerine dayanarak kaleme aldığı önemli bir eser. Kitap, psikiyatri alanında uzmanlaşmış olan hocamızın, insan yaşamının farklı yönlerine odaklanarak günlük hayattan çeşitli kesitler de sunduğu, okuyucuya sade bir kanalla ulaşan bir yaklaşım sergiler. Geçtan, kitabında yaşamı sadece ruh sağlığı açısından değil, aynı zamanda fizik, biyoloji, sosyoloji, antropoloji ve tarih gibi geniş bir perspektiften ele almaktadır. Bu çok yönlü bakış açısı, okuyuculara derinlemesine bir içsel keşif ve anlama fırsatı sunuyor böylelikle. Kitap, modern yaşamın getirdiği kalıpların insanların dünya görüşünü sarsabileceği ve bazen bu değişikliklerin kabullenmeyi zorlaştırabileceği gerçeğini ele alır. Engin Hoca, dünya görüşünün tükendiği yerde yeni bir perspektif oluşturmanın, bireyin deneyimleri ve bu deneyimlere ne kadar açık olduğuna bağlı olduğunu vurguluyor. Bildiklerimiz ne kadar doğru? Körü körüne inandığımız şeylerle yüzleştiğim yerler olmadı değil okurken. Kitap, insanların toplumun dayattığı kalıpları kolayca kabul etmeye eğilimli olduğu konusunda uyarır. Örneğin, bu bağlamda, sosyal kimlikler içinde kendimizi tanımlarken genellikle mesleğimizi ön plana çıkarmamızın, aslında bizi toplum içinde bir gruba dahil ettiğini belirtir. Biz bize önceden dayatılan rolleri yansıtıyoruz fakat esas biz nedir ve sosyal ilişkilerimize ne katar bu? Öte yandan, ilişkilerin odaklı hale getirilmesi ve bir özne-nesne ilişkisi yerine bireyler arası gerçek bir etkileşim kurmanın önemi üzerinde durur. Bu, sadece ilişkilerdeki kusurlara odaklanmak yerine birbirini anlamaya ve hissetmeye çalışmanın gerekliliğini vurgular. Engin Genç Tan'ın "Hayat" kitabı, içsel bir aydınlanma ve yaşamın
Psikoloji
HayatEngin Geçtan · Metis Yayınları · 20236,1bin okunma
4 +1'leme
1.234 Gösterim
Engin GeçtanEngin Geçtan hocayı senden dinlemek iyi oldu 🙌🏻 emeğine sağlık ❤️🙆🏻‍♀️
Özgür Uçurtma
Dün gece bu ay okuduğum 4 kitabı birden incelemeye karar verdim, uykum yoktu. Üst üste psikoloji olunca tümü son incemeye doğru biraz yavanlaşmış olabilir dilim. Çok teşekkür ediyorum. 🫰🏻🫰🏻🙆🏻‍♀️♥️
Bunu duyduğuma çok sevindim Özgür UçurtmaÖzgür Uçurtma . Çok teşekkür ederim değerli düşünceleriniz için 🙏🏻Katkı sunabiliyorsam ne mutlu bana. Engin GeçtanEngin Geçtan hocayı listeme alıyorum o halde. Ancak okuma sıramda biraz bekleyecek kendisi. Lakin Jean-Paul SartreJean-Paul Sartre , kütüphane rafımda kavanoz dipli gözlüklerinin ardından sürekli bana bakıyor 😉 Bekletilecek bir yazar asla değil.
Özgür Uçurtma
Engin MaviEngin Mavi Kendisinin tek bir kitabını okudum, bana iki tanesini söyle Sahilde Kafka hariç o zaten listemde. Ben de onları temin edip okumak istiyorum o zaman.
Son zamanlarda akışta çok fazla Engin GeçtanEngin Geçtan ismi ve eserleri geçince kendisine ilgi duymaya başlayıp takibe almıştım. Açıkçası, biraz da Irvin D. YalomIrvin D. Yalom eserlerini okuma hazzı verebilecek yerli bir psikiyatristin kitaplarını okumaya ne zamandır heves ediyordum. Hem modern psikiyatri bilimini hem de kendi insanını bilen/tanıyan bir yerli Psikiyatristten - yani bizden birinden - okumak gerekiyor. diye düşünüyorum. Özgür UçurtmaÖzgür Uçurtma tarafından da tasdik edip onaylandıysa bize de okumak düşer. Elinize sağlık @Bisosyalpsikolog. İnceleme yazınız okuma hevesini insanın içine kaçırır cinsten. Metaforlarınız ise incelemeye ekstra lezzet katmış: ''...insan manzaralı bir güzergahta yapılmış bir tren yolculuğu...'' ''...yaşam boyu kullanılabilecek bir parola... Ne güzel metaforlar bunlar böyle. Kaleminize sağlık.
Özgür Uçurtma
Yine birbirimizin incelemelerine yükseldiğimiz bir gün geçiriyoruz galiba. Çünkü ben de bir incelemenizi bitirmek üzereyim, sabah başladım bir kısmını öğlen okudum ve şimdi akşam yemeğimi pişirirken okuyup bitirmeye çalışıyorum. Sizin incelemelerin yanında benimkiler “birer basit deneme metni” örneği kalır bence. Beni övmeyiniz. Sizin inceleme metni formülleriniz ve okuduğumdaki lezzeti hiçbir yerde bulamıyorum şu sıralar. Siz benim birincimsiniz şimdilik uygulamada. Gelelim Engin GeçtanEngin Geçtan meselesine, sayfa sayısına aldanmayınız efendim, kitaplar ince olmasına rağmen bir Yalom bir Fromm’dan aşağı kalır yanı yok hocamızın. Sayfa sayısı az fakat demir leblebi etkisi, sindirilerek ve araştırılarak okunacak cinsten eserleri. Sizin okuma seviyenize göre tatmin edici bulabileceğinizi düşünüyorum. Üstün bir kalemdir. Yine de genel okura uygun buluyorum bu yüzden tavsiye ettim. Benim bu kitapları yıllar önce okumam gerekiyordu aslında ama kolektif kaynaklarda bolca karşımıza çıktığı için bu hocaların çalışmaları, sürprizli olmuyor pek. Bu yüzden de unutmayı ve bilgi tazeleme amacı güderek tüketiyorum şimdilerde bu tarz klişe eserleri. En yakın zamanda sizin de tanışmanızı arzuluyorum o halde, estağfirullah onay benim ne haddime. Gönüllendirdiysem, teşvik ettiysem ne mutlu bana. 🫰🏻