2024 4. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2024 22:02
Olan ama olmayan bir dava... Sanırım en basit haliyle bu şekilde açıklayabilirim kitabı. Bir bankada şef pozisyonunda olan Joseph K. bir sabah kendi odasında iki yabancıyla uyanır ve tutuklandığını öğrenir. Ancak kitabın sonuna kadar, hatta daha sonra da, onun da bizim de bildiğimiz tek gerçek bu aslında. Ha, bir de davanın sonucu tabii, ancak spoiler olsun istemiyorum. Şuradan başlamak istiyorum ki, Kafka'nın çok kendine has bir üslubu var. Kitaba başlarken kafam çok dağınıktı ve bir anlığına yazarın kim olduğuna dikkat etmediğimi fark ettim ancak daha ilk sayfadan bile bir Kafka okuduğumu hissettim. Özellikle ilk sayfalardan Dönüşüm tadı aldım kitaptan. Gregor Samsa'nın bir sabah hamamböceği şeklinde uyanmasıyla Joseph K.'nın bir sabah tutuklanmış olarak uyanması tanıdık geldi muhtemelen, bilemiyorum. Seslerinden bildiğim hemen her şarkıcıyı çıkarabilirim de, üslubundan yazarı çıkartmak sanırım ilk defa deneyimlediğim bir şey ancak garip bir şekilde bu durum çok hoşuma gitti. Açıkçası, her ne kadar Franz Kafka'nın okuduğum ilk kitabı olmasa da Dava, beni okurken fazlasıyla yoran bir kitap oldu. Daha önce açıkçası 200 küsür sayfalık bir kitaptan bu kadar yorulduğumu hatırlamıyorum. Kitabın anlamsal bir derinliği olduğunu, metafor olarak düşünüldüğünde çoğu şeye uyarlanıp gerçekten anlamlı mesajlar içerdiğini inkar etmiyorum, aksine fazlaca düşündürdüğü için belki de beni bu kadar yordu. Ancak muhtemelen bu kitap için ya hazır değildim ya da sadece bana pek hitap etmeyen bir kitaptı, bilmiyorum. Sanırım bu kadar kasvetli ve bilinmezlikle dolu kitaplardan çok hoşlanmıyorum. Biraz daha kitap okurken zevk almak ya da yeni bir şeyler öğrenmek üzerine oluyor genelde okumalarım. Tabii ki bu tür ağır kitaplardan da hoşlananlar olacaktır. Çok köklü bir klasik olsa da çok benlik değildi sadece. Yalnızca sonunda heyecanlandığımı da itiraf etmem gerek. Davanın asla sonuçlanmayacağını ve bilinmez bir şekilde biteceğini düşünüyordum, yanılmışım. O kadar bilinmezlikten sonra sonu hoşuma gitti en azından. Çok içime sinen bir inceleme olmasa da gerçekten kitapla alakalı karmaşık düşünceler içerisindeyim. Belki de zamanı gelince tekrar okumam gerekiyordur. Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim.
İnceleme
DavaFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202163,9bin okunma
"(...) daha ilk sayfadan bile bir Kafka okuduğumu hissettim." ... "(...) beni okurken fazlasıyla yoran bir kitap oldu. " "(...) Çok içime sinen bir inceleme olmasa da" Doğrusu muhteşem bir inceleme yazısı okudum ben DAVA romanı üzerine. Ellerinize sağlık.
Ezgi Gizem ️
teşekkür ederim 🙏🏻