Gönderi

Sorel bir yorumu yanıtladı.
Psikanalizde özne arzuladığı nesneye doğru yönelir; çünkü arzuladığı bir eksikliktir, bir ihtiyacın eksikliğinin giderilmesi lazımdır. Halbuki Gilles Deleuze ve Felix Guattari'ye göre arzunun kendisi eksiğe doğru yönelmez, arzu zaten kişinin içinde vardır ve önce arzu vardır. Bu da Tarde'ın sosyolojisinden ödünç alınan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sayfa 66 - Say Yayınları, 2010.Kitabı okudu
·
68 görüntüleme
Sorel okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Arzu , insanın var oluşunun özüdür( Spinoza) kendi varlığını sürdürme ve onu yükseltme çabasının bilinçli ifadesine arzu, der Spinoza. Spinoza bir eksiklik olarak görmez arzuyu, arzunun kendisi onun var oluşunu ortaya koyar halihazırda. Eksikliğe yönelik ötekine yönelen çaba, arzuyu güdüler. Özne de bu nedenle ötekine yönelir.
1 önceki yanıtı göster
Sorel okurunun profil resmi
Modus(tavır) yalnızca insanı değil, var olan her şeyi kapsar. Her şey derken, başkasının nedeni dolayısıyla var olmuş her şey kastediliyor. İn alio, başkasının nedeniyle var olan demek nihayetinde. Causa sui salt Tanrı’ya ilişkin çünkü kelimenin gerçek anlamıyla non in alio’dur. Var olmak için başkasına gereksinim duyan ve var oluşu arzu olan moduslar, varlıklarını sürdürmek için çabada bulunur. Bu çabanın bilinçli biçimi arzu veya iştaha. Diğer canlılar da ise bu çaba sadece bilinçli bir istemle değil, arzulanan şeye bir yönelik olarak ortaya çıkar kanımca. Spinoza’nın hepsini iştah veya bilinçli arzu olarak adlandırması insan dışında diğer var olanlar da nasıl bir bilinç ifadesi olabilir, cevabını bilemiyorum ve kafamı karıştıran bir nokta.
1 sonraki yanıtı göster
Eren okurunun profil resmi
Sorel
Sorel
Spinoza'nın ne dediğin bilmiyorum açıkçası. Sadece çağdaş Spinozacıların politik tasavvurunun yetersiz olduğunu söyleyebilirim. Bir gün geniş bir vaktim olur da Spinoza okursam detaylı bir değerlendirme yapmaya gayret ederim. =)
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.