Kitap kişisel gelişim tadında ilerleyen harika öğütlerden oluşuyor. Tabii ki bu öğütleri veren kişi zamanının önemli Roma imparatoru olan Marcus Aurelius olunca yaşanmışlıklardan süzülen bu bilgilerin değeri daha da artıyor. Hümanistliğin ve doğanın bize verdiği nimetleri kendine özgü edebi cümlelerle süsleyen yazar, hem hayata hem kendimize hem de diğer insanlara karşı duymamız gereken saygıyı ve sevgiyi anlatıyor.
Marcus Aurelius, Lev Tolstoy'dan daha farklı bir hümanist bakış açısına sahip. Öfkelendiğimizde veya mutlu olduğumuzda nerede nasıl davranmamız gerektiğini bir imparatorun ağzından duyuyoruz. Kitap, tüm insanların ölümlü olduğunu, ölümün her zaman galip geleceğini ve stoacılık felsefesinin temeli olan iyilik ve iyi davranmanın ve erdemin her zaman üstün geleceğini aşılıyor.
Kitaptaki önerilerin tamamı madde olarak size sunuluyor ve her maddenin kendi içindeki ana fikri sizin hayata bakış açısınızı değiştirecek kalitede olduğunu söyleyebilirim. Okumanızı tavsiye ettiğim bir kitaptır.