SavaşçıDoğan Cüceloğlu
Bir insan bulunduğu toplumda ayrıcalıklı, öncelikli ve parmakla gösterilmesini istiyorsa
Önce
Farklı olmalı Yaşama biçimi ile kişiliği ile düşünmesi ile kültürü ile ve hitabı ile . Ona dışarıdan bakan kişi hemen farkedebilmelidir .Yazar önce farklı olmamız gerektiğini hissettiriyor önce kendimize sonra da topluma ya da bütün kâinata
Sonra
Farkında olmalı, kim olduğunu, neden yaratıldığını , yaşamanın gayesinin ne olduğunu , insana insanlığa hizmet etmenin , yaşadığı toplumda sevilip sevilmediğinin , aranılan mı yoksa herkesin yanından kaçan birisi olduğunun bilincine varmalı .
Yazar verdiği bütün örneklerde bizim her her şeyden farklı olmamızı beklemekte ve bu yolda rehberlik yapmaktadır .
Ve daha sonra
Ezber bozan olmalıdır .
Yaşama şekli , olaylara bakışı, değerlendirmesi , izlediği metod ve yöntemle bunu ispatlamalıdır. Toplumda lider konumunda olabilmeyi , kitleleri peşinden sürükleyebilecek bilgi, yapı, donanım ve karakterde olmasının bilincine varmalı ve bu yolda somut hareketler sergilemelidir, ayīnesi iştir kişinin lâfına bakılmaz , gerçeği ile .
Ve yazarımızın bence asıl ve asil gayesi de budur , bizim yaşadığımız hayatta hep ezber bozan olmasıdır .
Ki biz varlığımızla ateşe su dökmeye çalışan bir güvercin ya da Hakk yolunda yürümeye gayret eden Gayretli birer karınca olabilelim .
KK