Okyanusya adında hayal ülkesinde geçen olayları anlatsa da yazarın aslında siyasi güçlerin halk üzerindeki etkisini , özgürlük, kısıtlama , insanlara verilmeyen değeri bu eserde bir kez daha anlıyoruz.
Bireysel düşüncelerin olmadığı, özgürlüğün olmadığı insanların robot gibi hafızalarına işlenen kurallar ve yaşantılarına sürekli egemen olan isteği ile Parti gücü kendinde tutuyordur. Bu güçler Büyük Birader ve Parti mensuplarını hiç kimse görmemiş ama işyerlerinde , evlerinde sürekli gözetlenerek yaşamaya alıştırılmışlardır. Yaşadıkları psikolojik baskı ile mücadele ederken verilen kuralları harfiyen yerine getirmek zorunda kalıyorlardır.
" Savaş Barıştır. Özgürlük Köleliktir. Cehalet Güçtür."
1984 ile işlenen korku politikası, halkın haklarını sürekli manipüle edilmesi ülkeyi yöneten güçlerin sürekli kendi kuralları ile insanlara akıl almaz yöntemler uygulamakta geri kalmayacaklarını ifade etmiş .
Bu eseri okurken etkilenmemek elde değil , kurgusal olarak başarılı bulduğum bir eserdi . Yazarın dönemsel sorunları ve gelecekte yaşanılacak sorunları sezgileri ile eserinde dile getirmiş . İnsanların haklarını , özgürlük anlayışını, yönetim gücünün sarsıcı egemenliğini kurgusal ama gerçekçi yönlerini dile getirmekte ustaca davranmış .
Dönemsel kitapları okumayı seviyorsanız bu eser içeriği mesajlar ile sizleri bekliyor olacaktır.
Keyifli okumalar dilerim.
1984George Orwell