Gönderi

Arkadaşlar "bayan" kelimesini kullanmayın, sizlere yalvarıyorum. Tüm içtenliğimle yalvarıyorum. Bunun feminizmle hiçbir alakası yok. Türkçe'de böyle bir kullanım yok. O kadar kitap okuyan insanlarız, şuraya "bayan" yazmak yakışıyor mu? "Kadın çok kaba ama." diyor. Hanımefendi de, hanım de, kız de... Ne bileyim ya...
··
37 Gösterim
23 Yorum
Buyrunuz seviyeli tartışmak istiyorsanız tartışalım. Bayan kelimesi ne bahsettiğiniz gibi bay kelimesinden türemiştir nede baymak ile alakalıdır. Kitap okuyalım ama doğru okuyalım değil mi? İddia ediyorum ki bayan kelimesinin hiç bir yerde hiç bir şekilde bahsettiğniz gibi bir anlamı yoktur. Kötü ve art niyet barındırmaz bayan kelimesi. Düpedüz feministlerin uydurup sattığı bir şeydir. Afedersiniz bayan. Demekte ne bir kusur ne bir art niyet vardır. Şimdide ben biraz konuşayım. Öncelikle dil yaşayan bir şeydir. Kelimeler girer kelimeler çıkar. Bayan kelimesi ise tarihte her zaman naziklik için kullanışmıştır. Şayet birileri çıkıp "biz bu kelimeyi sevmedik kullanmayın bunu" derse bu çok özür dileyerek söylüyorum ki 'saçmalamak' olur. Ki bir adım daha ileri gidip bu kelimeyi kullananlara saldırmak saçmalığın artık son noktası olur. Birine bayan demek kavga sebebi olur hale geldi. Bayan kelimesi adeta hakaret sayılır oldu. Bu yaşayan dile zarar vermektir. Geleceği düşünülmeden kökeni araştırılmadan yapılan anlamsız bir davranıştır. Gelecekte arkalarına dönüp baktıklarında insanlar -eğer sizin gibi düşünen insanlar artar ise- "bayan kelimesi hakaret sayılmış" bile diyebilirler. İsteyen herkes hakaret ve aşşağılama kullanmadan türkçenin harika zenginliğinden faydalanabilir. İsteyen bayan der, isteyen hanımefendi, isteyen kadın veya kız der. Ne hakaret ne de aşşağılama içermeyen kelimeler bunlar. Ben dişi diyorum mesela karşı cinsime. Daha bilimsel olduğunu düşünüyorum. Ve kimse benim kullandığım dil yüzünden bana saldıramaz veya kullandığım kelimeleri türkçeden silmeye çalışamaz. Bu dili katletmek, zarar vermektir. Ve hiç bir zaman bir kadın başka bir kadına bayan deyince olay çıkmaz. Tahminim üzere feminist arkadaşların erkekler ile gereksiz münakaşaya girmek için uydurduğu bir şeydir. Hemcinsim olsaydınız size, gidin bir kadına iyilik yapın ve ona "ne demek bayan" deyin ve olanları izleyin derdim. Size saldırmaya sinirden kudurmaya başlıyor. Adeta küfür etmişsiniz, namusuna dil uzatmışsınız gibi. İyi araştırın her gördüğünüze inanmayın. Dönüp dolaşıp tdk ya geldiğinizde bir saygı sözü olduğunu öğrenip bilgilerinizi gözden geçirmenizi önereceğim. İyi okumalar, kitap ile kalın.
Önceki 3 yanıtı göster
Gökçe hanımefendi. Her kelime başka bir kelimeden türemek zorunda değildir. Ben ben çok okuyorum gibi bir söylemde bulunmadım. Sadece fikrimi dile getirdim. Sizin gibilerin iyi niyetli halleri derken bunu bir övgü olarak kabul ediyor ve teşekkür ediyorum. İyi niyetli olmanın dünyanın en güzel davranışlarından biri olduğuna inanıyorum. Hüsnüzan, suizan... Adam olmak cinsiyet ifade etmiyor gibi bir ifade kullanmadım evet bayan da baydan gelmez zeynep can hanımefendinin de attığı link de görüldüğü gibi. -An bir dişilik özelliği katmaz kelimelere veya hitaplara. Bu kadar yorum yapacağınıza kendinizi değiştirmek demişsiniz sonrada "artık biz okuyoruz beyefendi öyle cinsiyetten bahsederken bay kelimesi kabul edemiyoruz" demişsiniz fakat herhangi bir sebebi var mıdır acaba bayan kelimesini kabul edemeyişinizin? Bir sürü paragraf yazan insanı kabul edecek değiliz derken ne demek istediğinizi anlamadım. Sanırım bayanın bir hakaret olduğuna inandığınız için benim bunu savunmamın ve bunu uzun uzun yapmamın yanlış olduğunu düşünüyorsunuz ama bayan bir hakaret değildir. Kadın bilimsel olduğu kadar bayan da saygı ifadesidir. Ben kimsenin tartışmasından haz almıyorum. Tartışmama durumlarını bunun erkeğe karşı yapılan bir şey olduğunu kastettim yazımda. Benim iyi olmadığımdan bahsetmişsiniz bide fakat bunu neye bakarak söylediniz bilmiyorum. Ben kendimi gayet iyi biri olarak niteliyorum oysa ki. Siz kadın kelimesinde ısrar etmiyorsunuz ki dediğiniz gibi hanımefendi var, kız var. Yani bayan kelimesini istemiyorsunuz anlamsızca. Benim ısrar etme sebebim ise Türkçe'de var olan bir kelimeye hatta Türkçeye zarar verilmeye çalışılması. Gururumun okşandığı falan yok çünkü bayan kelimesinin bay köküyle veya erkeklikle bir bağlantısı yok. Savunmamın sebebi Türkçe'nin zarar görmesidir.
2 yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Özrü kabahatinden büyük. Kadınlık bir cinsiyet durumudur. Kadın olmak neden kaba? Erkekk adam derken bastıra bastıra söylerler. Kadınlığın daha aşağı görülmesinin sonucu dile bu şekilde yansıyor. Kadın kaba değil, regl olmak da bi hastalık değil.
Sakin olun, ben söylemedim.
2 yanıtı göster
Bence de bayan kelimesi kullanılmasın nasıl bir şey öyle bayan. Bağyan diye söyleyen tipler var. Bayan çok kullanınca bayıyor sanki baymaktan geliyor gibi. Bayan diyen olursa bakmayın en iyisi hatta hanım diye düzeltin. Çok fazla bayan dedim herhalde. Bayan kelimesinin iticiliği görülmüştür herhalde.
Ne sıktı şu muhabbet. Bence bazi kadınlarda küçüklük kompleksi var. Surekli bi seyler çıkartıyorlar kadınlara bunu yapmayın şunu demeyin böyle edin. Kendine güvenen biri karşındakinin kadın bayan vs demesini sıkıntı etmez. Hic hoslanmiyorsaniz bayan diyenlere bayım deyin bay deyin. Niyet önemlidir hicbir erkeğin de yerici bi amaç güderek bayan dediğini sanmıyorum. O degil de bıktırdınız yemin ederim. Gören de 1k da sürekli erkeklerin bayan bayan dierek dolaştığını sanır :) nedir bu kendini göklere çıkarma çabası. Kadın, Erkek hepimiz insanız işte.
Bende yıldığım için kopyala yapıştır yapıyorum ki herhangi bir kompleks söz konusu değil yorumdan anlarsınız; Söz konusu durum değişkendir. Siz rahatsız olmazsınız, ben olurum. Siz duygusal yaklaşırsınız, ben olması gerektiği gibi yaklaşırım. Tüm entelektüel camia bunun etimolojisine bakıp, yanlış diyorsa; yanlış kabul ederim. Kabul etmemin ilk sebebi filolog olmam, ikinci sebebi kadın olmam ve herhangi bir şeyin alt sınıfı olarak bana hitap edilmesini istemediğim içindir.
Reklam
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.