İnsan her şeyi anlatamaz . Zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez.
2024 75. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2024 06:32
Spoiler içermektedir! Geçenlerde akışıma düşen bu kitap ilk önce ismi ve kapak resmi yüzünden dikkatimi çekti. Daha sonra araştırınca yazarın öz yaşam hikayesi olduğunu gördüm. Bir kaç başarılı incelemeye baktıktan sonra ise ben bu kitabı okumalıyım dedim kendi kendime. Ve şimdi de bir incelemeyi hak ettiğini düşünerek daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamak istiyorum. Waris isimli bir kız çocuğunun Afrika çöllerinden Londra ve Amerika sokaklarına taşıdığı hayat hikayesini konu alıyor kitap. Ama nasıl bir hayat hikayesi? "İnsan her şeyi anlatamaz . Zaten kelimeler de her şeyi anlatmaya yetmez" diyor Cengiz Aytmatov Waris'in hayat hikayesi bu cümleleri doğrulayacak nitelikte. Küçük bir kız çocuğu düşünün. Ülkesinde yaygın olan bir gelenekten dolayı akılalmaz bir şekilde sünnet ediliyor. Anestezi olmadan, bir bıçak, jilet ve ya kesici her hangi bir nesne tarafından. Daha sonra dikilerek bu kısım neredeyse tamamen kapatılıyor. Bu bir kızın bakireliğinin teminatı oluyor. Ve düğün gecesi bir bıçak yardımıyla kocası tarafından kesilerek açılıyor. Kan kaybından, enfeksiyon ve tetenozdan ölen milyonlarca kız çocuğu ve kadın. Yılar geçiyor ve bir gün babası tapulu malıymış gibi Waris'i başka bir adama vereceğini söylüyor. Ve bunu kabul etmek istemeyen Waris evden kaçıyor. Yolda başına gelmeyen kalmıyor tabbi ama bir şekilde hayata tutunmayı beceriyor. İlk önce kasabaya daha sorna Londra'ya gidiyor. Ve bir gün okula çocuğunu götüren fotoğrafçı tarafından keşfediliyor. Sanat camiası "hayatının dönüm noktası" adıyla bu olayı manşetlere taşımak istiyor fakat Waris aslında hayatının dönüm noktasının bu olmadığını söyleyerek geçmişin tozlu raflarında sakladığı gerçekleri gün yüzüne çıkarıyor. Tabii bu olay tüm dünyada konuşulmaya ve önemler alınması yönünde çalışmalar yapılmaya başlıyor. Kız çocuklarının sünnet olunmamasına yönelik yasa getiriliyor. Her gün milyonlarca kızın maruz kaldığı bu durum zamanla ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Fakat ne yazık ki hala daha gün içerisinde 6000 kız çocuğu ilkel yöntemlerle sünnet ediliyor. Bir kadın olarak bu satırları buraya aktarmanın ne kadar zor olduğunu sizlere anlatamam. Bir yerlerde böyle bir durumun hala daha yaşanıyor olmasından utanç duyuyorum. İnsanların cahilliği yüzünden katledilen milyonlarca can... Acılarımızdan utanacağımız, bir başarı öyküsü. Okurken ve filmini izlerken göz yaşlarıma engell olamadım. Uzun süre etkisinden çıkamayacağınız bir hikaye. Son olarak size kitaptan bir alıntı ile veda etmek istiyorum. Korku duymaksızın yeniden gözlerimi açtım ve aslana, "Gel beni ye! Ben hazırım!" dedim. Aslan uzun uzun bana baktı ve sonra yavaşça o bal sarısı gözlerini kırptı. Benim kahverengi gözlerim de onunkilere kilitlenmiş öylece bakıyorlardı. Başını çevirdi. Sarıya çalan kahverengi kürkü kumların arkasında kayboluncaya dek çölde ağır adımlarla ilerledi. Onun beni öldürmeyeceğini anladığımda rahatlama belirtisi bir iç çekmedim, çünkü korkmamıştım. Ölmeye hazırdım. Fakat anlaşılan o ki, her zaman benim en iyi arkadaşım olan Tanrı’nın başka planları, beni hayatta tutmak için başka nedenleri vardı.
Çöl ÇiçeğiWaris Dirie · Bilge Kültür Sanat · 200211,7bin okunma
1.065 Gösterim
Tek kelimeyle "harika" bir inceleme 👏🍀
Esina
Eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim :)🍀
Kalemine sağlık birceciğim. Cesur inceleme olmuş. Cesaretin için takdir ediyorum seni. Zaten kitap da cesaretin başarısı öyküsü değil miydi? Hakkını vermişsin. Tebrikler💙
Esina
@qarizmatikQ7 o zaman bu belgesel olma olasılığı çok büyük.
Esina
İmla hatalarım vardır muhtamelen. Mazur görün. Türkçem konuşmaya, anlamaya ve anlatmaya yetecek kadar gelişti ama maalesef yazım konusunda hala daha sorunlu. Zamanla bu konunun da aşacağıma inanıyorum. Keyifli okumalar:)