2024 33. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2024 09:35
Sizin hiç inancınız öldü mü? Benim öldü kör oldum.(Gözüm açıldı). İnançlılıktan ateizm veya deizm yüzeylerinde savrulanların agnostizme geçiş manifestosu olacak kıvamda satırları girişe bırakıyorum. Fanatizm inançtan gelir mantık süzgecinden geçirmeden kabulleniş gerektirir. İşte o fanatik arkadaşların körlüğünü geçirmese bile törpüleyecek bir kitap olur. İnanan Beyin Yaşam boyunca başımıza gelen hemen herşeyin algımızla alakalı olduğunu beyinde olup bittiğini açık ve seçik 426 sayfa boyunca anlatıyor. Daha kitabın henüz baslarindayken, Kalıpsal yaklaşım ile hayatta kalan atalarımız hakkındaki düşünce deneyi beni mest etti. Issız bir Afrika savanasindaki ilk atanizi düşünün. Bir hışırtı duydu. Acaba bir yırtıcı mı yoksa bir rüzgar mı? Yaklaşım 1 : Yırtıcı olduğuna inanarak ağaca tırmandı ve sonrasinda rüzgardan kaynaklandığını gördü. Bir yanlışa düştü ama pozitif bir yanlış. Yaklaşım 2 : Rüzgar olduğuna inandı ve yoluna devam etti. Yırtıcıya yem oldu. Tebrikler Darwin'in doğal seleksiyon testinden geçemedi. Ve şuan bu satırları okuyan sizi meydana getirecek ana sebep yok oldu. Hakan Günday ' ın dediği gibi hepimiz hayatta kalmışların çocuğuyuz. İlk atalarımızın neye inanmayi seçtiği kalıpsal yaklaşımdır. Çünkü o günün dünyasında topladığı veriler onda böyle bir kalıp geliştirmiştir. Siz bugünün dünyasıyla başka bir kalıp. Evrensel zaman üstü bir inanç olduğunu düşündüğünüz şey bir kalıptır. "Sen aslana inanmayıp kafese girebilirsin ama aslan senin ecdadını bızzıklar" Güneşin oğlu repliği ile Haluk Bilginer ve Onur Ünlü (Ah Muhsin Ünlü) ' e de selam olsun. "Beyin bir inanç motorudur" diyor yazarımız kesinlikle inanmak mutlu ediyor. İnsanlar neden inanır? Neden saçma sapan şeylere inanır? İnanirken nöronlarda neler olur sinapslar nasıl harekete geçer? Beyinde hangi korteks inanç faliyeti sırasında aktif olur? İnanç zannettigimiz şey dopamin hazzı mı? Bir gün yolunuz bu kitapla kesişir ümidiyle, kitapla kalın.
Bilim
İnanan BeyinMichael Shermer · Alfa Yayıncılık · 2017275 okunma