Hiçbir yere ait hissedemezsin bazen.
2024 62. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2024 23:28
"Maho Ağa ölmüştür. O ölmüştür, başka ağa gelmiştir köyümüzün başına... Haber almışım, herkes Maho Ağa'yı arar olmuştur. Bu işin sonu neye varır, ben bilmirem. Sen devletsin, sen bilirsin. Gayrı hükmü sen ver kurban. Suç kimde?" Kibar Feyzo'yu sever misiniz? Üslupları ne kadar farklı olsa da İnce Memed'e benzetirim onun ağa ile olan mücadelesini. İnce Memed ağayı öldürmeye gittiğinde, “Beni öldürmen neye yarar, bir ağa gider, yerine başka biri gelir,” demişti ağa. “Olsun,” diye karşılık vermişti İnce Memed, “benim yerime de başka bir İnce Memed gelir.” Peki nereye kadar gidecek bu mücadele. Feyzo misali, suç kimde? Her şey bir derginin kapağıyla karşılaşmam ile başladı. Kemal Sunal'ın filminden bir görüntüsü: Ağam Eğlenir Bizimle. Onun filmlerinin, barındırdığı ince eleştirilerin irdelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Sosyal düzen, kadının mal olarak görülmesi, Sendikalıların Harranlılara karşı üstünlüğü, birleşmenin gücü, düzene başkaldırı, düzen yerine kişileri değiştirince aynı düzenin devam edişi... Tek bir film bile ne kadar mesaj içeriyordu. Eski bir sayı olsa da alıp incelemek istedim, eskicilik ruhumda var. Bir nevi ben de "Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu" sayılırım ne de olsa. Bir de ne göreyim, yazın dünyasına damga vurmuş kim varsa dergide; Sunay Akın, Nermin Yıldırım, Aylin Balboa, Umay Umay, Kemal Sayar, Cem Davran ve daha niceleri. Oysa daha yakınlarda okumuştum bu derginin son sayısını. Nereye uçup gitmişti bu isimler? "Birlikte hayal kurduğun insanlar gün olur çeker giderler, ne olduğunu bile anlamazsın." (s. 9) Kirazın tadı ne zaman bozulmaya başlamışsa hayatın tadı da o zaman kaçmaya başlamış olmalı, diyor Nermin Yıldırım, Yine de Kiraz yazısında. Akabinde yaptıklarımızdan değil yapmadıklarımızdan gelen pişmanlıktan dem vuruyor Aylin Balboa Ve bir fotoğrafın hikayesiyle Sunay Akın Sonlara doğru birbirinden anlamlı kitap tanıtımları... İçim gitti diyebilirim. Birden 1000kitap'a düşmüş gibi hissettim kendimi. Bir inceleme de ben yazayım derken, dergide bir köşem olmadığı aklıma geldi, usulca devam ettim okumaya: Şehirde Yürüyen Kadınlar, Beni Asla Bırakma. "Bizi bir kitabın sayfaları arasında kurutuyor zaman." (s. 3) Farklı türlerden okuyunca birbirinden farklı meyvelerin olduğu bir bahçeye düşmüş gibi hissediyorum kendimi. Bir dergide birkaç sayfa içinde sevdiğim birden fazla yazarla karşılaşabiliyorum. Bir dost meclisi hissiyatı uyandırıyor bende. Katıldığım katılmadığım ne varsa bir mücadele başlıyor içimde. Diri tutuyor insanı dergi okumak. Hele benim gibi küflenmiş, naftalinlenmiş biriyseniz biraz olsun gündemi yakalama fırsatı bulmuş oluyorsunuz. İyi geldi vesselam. Biraz Yeşilçam'dan konuşmak, Ülke sorunları üzerinde durmak, Müzikten, kitaplardan bahsedip karikatürler yorumlamak, Uzun uzun düşünmek, iyi geldi. Benzer satırlarda buluşmak, düşünmek, düşündürmek, ruhen iyi olabilmek dileğiyle...
Kafa Dergisi - Sayı 93 (Haziran 2022)Kafa Dergisi · Kafa Grup Reklam · 2022120 okunma
2.386 Gösterim
İncelemelerinizi okurken içimi huzur kaplıyor. Çok yaratıcı fikirlere sahipsiniz.
Mikail Balcı
Kıymetli görüşleriniz için teşekkür ederim.
Kaleminize, yüreğinize sağlık Hocam.. ruhen iyi olmak dileğiyle 🌿
Teşekkür ediyorum. 😊
Uzun suredir böyle güzel ,anlamlı bir inceleme okumamıştım,buram buram emek kokuyor 🥹Elimize ,yüreğimize sağlık 🫶🏻Ben de Kemal Sunal içeriklerini gördüm mü illaki okuyacağım🥹😂
Mikail Balcı
Kıymetli görüşleriniz için teşekkür ediyorum. 😊
Merhabalar, umarım rahatsızlık vermiyorumdur 🌷 Kısa süreli olarak katıldığım ve sınırlı ücretsiz kontenjanı olan çok verimli bir eğitimden bahsetmek istiyorum. Eğitim ve Danışmanlık şirketinin düzenlediği “Ruhsal Zeka” semineri, uzman eğitmenlerle ve ücretsiz kişilik testi ve danışmanlıklarla tanık olduğum, çok verimli geçen bir süreç ve bu süreci sizinle de paylaşmak istedim. İlginizi çekerse ve dahil olmak isterseniz diye buraya formu ve posteri bırakıyorum 🙏🍀 İyi günler 🌸 Başvuru Formu:🦋 forms.gle/Sp2TCjeH9zVS8N2V8
🙏👏