Veda Ayşe Kulin Veda isimli eserinde Osmanlı'nın son döneminde yaşayan son Maliye Nazırı Ahmet Reşat Paşa'nın ailesinin yaşamını ele alarak o dönemdeki aile ve toplum yaşayışını, işgal döneminde halkın direnişini ya da direnemeyişini, askerlerimizin unutulmayacak, hafife alınmayacak fedakarlıklarını basit bir dille anlatmaktadır.
Kitaptaki karakterlerin her biri o kadar güzel betimlenmiş ki, okurken karakterlerin iç dünyasına kolayca girebiliyorsunuz ve hemen aranızda bir bağ oluşabiliyor. (Hatta bir ara onlara fikir vermek, dertleşmek ve onlarla ne kadar gurur duyduğumu söyleyebilsem ne kadar güzel olurdu diye düşündüm.) Kitapta fark ettiğim diğer bir nokta da kadınların düşünce yapısının yavaş yavaş değişmeye başlaması ve bu değişimin süreçlerinin anlatılmasıydı. Kadınların sadece evde oturup hanımlık yapmak dışında birçok şey yapabileceklerinin anlatılması, kadınların doğru eğitimle bir sürü başarılı işler yapabileceğinin vurgulanması gururumu okşadı.
Bireysel yorum yapmam gerekirse favori karakterlerim vatan sevgisini her şeyden önce tutan, eşitliği savunan, gözü kara Azra ve vatanı için canını, ailesini yok sayan, bir şey yapmadan boş oturmanın vatana ihanet olarak düşünen ve bu uğurda canını veren Kemal'dir. Tabi daha bilmediğimiz ne kahramanlarımız vardır.
Kısacası ben bu kitabı bu kadar geç okuduğum için ağır pişmanlık duyuyorum ve bir an önce kitabın diğer serilerine geçmek için heyecanlanıyorum. Size de şiddetle öneriyorum.
İyi okumalar herkese. Ayşe Kulin