İkinci bir şansım olsaydı eğer kusursuz olmaya çalışmaz daha çok daha hata yapardım. Yağmur yağarken çıplak ayakla gezerdim caddelerde. İnsanın bütün umutlarını yitirmesi hayatta en kötü şey değildir. Hayattan bir şey ummamak hiçbir şeyden korkmamak bir özgürlüktür. Umut soluk soluğa koşup caddenin köşesinden dönmen üzereyken arkadan yetişen bir kurşunla vurulup ölmekti elbette. Bir beklentisi olmayan insanlar daha mutlu yaşarlar sessizce sokaklarda gezer ve beklentilerini aşmaya çalışan insanları sevgiyle izlerler. Frankl toplama kampı zamanlarında logoterapi yöntemini bulmuştur. Logoterapi acı da bile bir anlam olduğunu insanın acıdan bile bir anlam çıkarması gerektiğini söyler. Ama acı da anlam bulmak kişinin sadece kendini kandırmasıdır.
Umut yitirmek ile hiçbir şey ummamak aynı şey değil yalnız. Hiçbir şey ummamak ve beklentisi olmamak dediğiniz gibi özgürlük olabilir. Ama umudunu yitirmesi insanın, acı bir şey bence. Yaşamanın ne kadar zevki varsa hepsini sömürüyor. Acıdan ders alma anlam çıkarma konusunda da söylediklerinize katılıyorum.