Tragedya
2024 14. kitabı
Soylu,güzel Desdemona ile Mağripli devlet adamı Othello birbirlerine aşık olur ve birlikte kaçarlar.Çok mutludurlar aşklarını huzur içinde yaşarken Othello'nun sancaktarı İago araya fesat sokar.Othello'nun yaveri olan Cassio'yu kıskanmaktadır çünkü kendisi yaver olamamıştır.Bunun üzerine Iago Othello'nun kendisine olan güvenini kullanarak Cassio ve Desdemona'ya iftira atar,birlikte olduklarını söyler ve Mağripli'yi kurnazlıklarıyla bu duruma ikna eder.Othello karısının onu aldatmasını hazmedemez ruh sağlığı bozulur ve Desdemona'yı yatağında boğarak öldürür durumu gören Desdemona'nın hizmetçisi ve aynı zamanda Iago'nun karısı olan Emilia ,her şeyi Othello'ya anlatır.Kocasının bir yalancı olduğunu hanımının suçsuz olduğunu...Bunun üzerine Iago karısı Emilia'yı öldürür ve kaçar.Saf ve masum karısını öldüren Othello ıstıraba dayanamaz ve kendini öldürür.Kesinlikle en sevdiğim trajedilerden biri olduğunu söylemeden geçemeyeceğim kitabını okurken ayrı,dinlerken ayrı,tiyatrosunu izlerken ayrı zevk aldım.İnsanların arzuladıkları mevki uğruna ne kadar alçalabilecekleri,kıskançlığın bir insana neler yaptırabileceği ve tertemiz bir insanın yok yere lekelenip mahvolabileceği,salt sevginin her şeyi iyileştiremeyeceği gibi birçok konuyu içinde barındıran harika bir eser.
Tiyatro
OthelloWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202426,8bin okunma