Tezgâhtar tezgâha gelir mi? Malafa
2024 114. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2024 13:45
Türk Edebiyatının yeraltı kahramanı Hakan Günday bu sefer yeryüzünde, Antalya’da görülmüş. Hem de ışıl ışıl mücevherlerin parladığı “Topaz Jewellery Center” kuyumcusunda. Demiş ki kelime ustası: “Topaz’ın penceresi yoktur. Havalandırma sistemi eşsizdir. Bina, var olmayan bir ülkenin büyükelçiliğine benzer. İçine adım atıldığında Türkiye’den çıkılır. Dışarıdan Kâbe’ye, içeriden ana rahmine benzer. Topaz, üç delikli bir kasadır.” Her bir Hakan Günday kitabı sonunda kalbimi bırakıyordum ama bu sefer hem kalbimi hem de kitabın sonu tahmin gücümü de bırakmak zorunda kaldım. Tamamen ters köşe, tamamı adeta bir bilmece. Ana karakterimiz Kozan, normalde bambaşka sektörde çalışan bir adamken karıştığı bazı usulsüz işler nedeni ile Antalya’ya sürüklenir. Hayatının işi olan tezgahtarlığı yapmaya başlar. Önemli olan nokta ise Topaz’da tezgahtar olmak büyük bir AVM’nin en yetkilisi olmak ile eşdeğer. Kozan sadece mücevher satmıyor, ağzından çıkan tüm kelimeleri de Martlara ve Ahçiklere pazarlıyor. Kendini anlatırken bir Ermeni kökenli oluyor bir gün İranlı olduğundan bahsediyor. Çünkü tezgâhtar olmak için geniş bir hayal gücünüz ve dar kişiliğiniz olması gerekiyor. Kolye denerken bir daha kuyumcuda kimse ile yalnız kalmayın derim. Müşteri meterleyen sadece Kozan değil elbette. Pek çok rakibi var. Feyza, Nasıf ve diğerleri…Hepsinden tek tek bahsetmek isterim ama değerli 1000 kitap sakinlerinin bu kitabı okuyup kendilerinin onları keşfetmesini istiyorum. Her bir karakterin kendine has ruh dünyası ve mücevheri satma tarzı var. Küçük çaplı bir Kinyas ve Kayra karakter tahlili diyebilirim Malafa için. Bu arada Malafa demek kuyumculuk dünyasında yüzük ve bileziklerin çapını ölçen alete deniliyor bunu da bilgi olarak ekliyorum. Kendine özel bir dil kullanmış yazarımız. Araştırınca bazı kelimelerin Ermenice olduğu bilgisine eriştim. Ve birden ısındım, galiba bazılarını ben de kullanacağım. Hakan Günday’ın en akıcı kitabı diyebilirim. Lütfen hemen acil olarak alıp okumaya başlayın. Yoksa pırlanta bir yüzüğün pırıltısına kapılıp sesini duymaya başlayabilirsiniz. “Beni al, beni eve götür. Bir ömür boyu ayrılmayalım.” Bir bakmışsınız Topaz’dan bir set ile de siz ayrılmışsınız. Hadi, şimdi camperleyin bakalım!
Edebiyat & Roman
MalafaHakan Günday · Doğan Kitap · 20175,6bin okunma
2.490 Gösterim
Hakan Günday hayranı olarak gerçek bir dünyayı bizlere aktarması jargonların ile güzeldi. Bu arada yazar bir dönem Antalya’da kuyumculuk yaptı. Bu bilgi ile kitap biraz daha farklı bir yere oturabilir.
Merve
Kritik bir bilgi, Hakan bey’in bu iş ile ilgilendiğini bilmiyordum şimdi kafamda daha iyi oturdu. Çok teşekkür ederim detay için.
Emeğine sağlık hocam ✨🤌👏👏
Çok teşekkür ederim.
Gündayın, yeraltı edebiyatı içerisinde belki de en beğendiğim eserlerinden biridir. Bu o kadar iyi bir gözlem ve deneyimin eseridir ki bu insanların sayıları azımsanmayacak derecededir. Size herşeyi satabilirler. Düşünün ki hiç aklınızda yokken kalpazanın biri gelip size bir köprü satabilir veya sazan sarmalı taktiğiyle elinizdeki herşeyi alabilir ve neye uğradığınızı şaşırdığınız bir durumla karşılaşabilirsiniz hemde hiç böyle bir ihtiyacınız yokken. Bu bakımdan mutlaka okunması gereken bir eser tebrik ederim.
Merve
Çok haklısınız, insanlara gözlerini açması için bir uyarı niteliğinde aynı zamanda.
'geniş bir hâyal gücü, dar bir kişilik' ... 👍👏
Sayın Hakan Günday’ın kalemi.🙏